17. 05. 2022.
Banjalučka trgovkinja: Nedjeljom ustajem u 6, vraćam se kući u 5

Banjalučka trgovkinja: Nedjeljom ustajem u 6, vraćam se kući u 5

Banjalučka trgovkinja: Nedjeljom ustajem u 6, vraćam se kući u 5

Ovih dana uzburkala se, ali i podijelila javnost oko toga da li nedjelja u Banjaluci treba da bude neradni dan ili ne.

I dok jedni tvrde da bi to bio pun pogodak, a drugi promašaj, zanima nas šta o tome misle čestiti i vrijedni ljudi koji se bave tim poslom.

Pitali smo jednu radnicu u banjalučkoj prodavnici šta misli o svemu tome.

“A ko nas uopšte pita šta mislimo. Biće onako kako drugi odluče. Lično ja mislim da je dobra ideja, daj Bože. Imamo sedmično slobodan dan, ali nedjeljom radim najviše sati i svaka mi prisjedne i trgne na nos.

Tad imamo samo jednu smjenu. Na nogama sam već u 6 ujutru, jer putujem i treba mi vremena da stignem na posao. Radnja radi do 16 časova, dok prebrojim i predam pazar i sačekam autobus koji nedjeljom ide rjeđe, kući stignem u najboljem slučaju u 5. Zamislite kako je zimi, po mraku dolaziš, po mraku se i vraćaš.

Posao u prodavnici nije nikad bio lagan, rudarski je to posao pogotovo za žene. Plate su redovne i doprinosi su uplaćeni, ne mogu dušu griješiti. Najteže je kad radim nedjeljom, a sutradan sam prva smjena. Ne stigne čovjek pošteno ni da se odmori, a gdje su ostale obaveze po kući. Ali godinama sam navikla, šta ću. Nisam jedina, kako ostalima tako je i meni.

Ova omladina se teže prilagođava takvom tempu, svako malo treba nam radnika, ja sam već oguglala na rad i svecom i na praznike, ponekad ne znam ni koji je dan. Često se nasmijem kad na radiju kažete da je danas neradni dan, nema toga sine potpuno, bar ne u ovoj branši onako kako imaju ostali, privatluk je to sine”, kaže na trenutke i kroz smijeh ova trgovkinja koja ne želi da joj navodimo ime.

“Posla će uvijek biti. Ako bi odlučili da bude neradna, kupiće narod dan ranije, možda bi tad bile veće gužve i više posla, ali bar bi nedjeljom mogla da odmorim, stigla bi da obiđem rodbinu, a i ne viđamo se pošteno, više i ne pitaju gdje sam, znaju svi čime se bavim”, kaže.

Na pitanje da li očekuje veću platu, u slučaju kada bi prodavnice bile izuzetak i radile nedjeljom, samo se nasmijala.

Ovo je bilo mišljenje jedne trgovkinje, možda bi neka druga imala drugačije.

Svako od nas ima prijatelja, prijateljicu, majku ili sestru koji rade u trgovini i znamo da taj posao nije nimalo lagan, radilo se nedjeljom ili ne.

I zato, uzvratimo im ljubaznost i imajmo razumijevanja prema ljudima koji pošteno rade svoj posao dočekujući nas svakodnevno, čak i kad nas možda nekad i ne usluže na vrijeme ili kad je gužva na kasi.

Bilo kojeg dana. I (ne)radnom nedjeljom.

(Boško Dević/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender