24. 05. 2022.
Produžena sezona grijanja u Banjaluci

Produžena sezona grijanja u Banjaluci

Banjalučki radijatori biće topli do 30. aprila

Radijatori Banjalučana koji su korisnici sistema daljinskog grijanja biće topli do 30. aprila, saopštili su iz preduzeća „Eko toplane“.

Iz „Eko toplana“ kazali su da su produžili sezonu grijanja, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvod-nju, isporuku i korištenje toplotne energije i nakon zvaničnog završetka 15. aprila, te da su Banjalučani imali tople radijatore do 21. aprila.

– Međutim, „Eko toplane“ su u dogovoru sa gradom Banjaluka ponovo pokrenule sistem 23. aprila i nastavile grijnu sezonu. Takođe, podsjećamo da smo s obzirom na loše vremenske uslove proizvodna postrojenja pokrenuli 7. oktobra, iako je zvanični početak sezone 15. oktobar – kazali su iz „Eko toplana“.

Iz ovog preduzeća napomenuli su da je ova grijna sezona nosila sa sobom najveće izazove sa kojima se ovo privredno društvo suočilo od svog osnivanja do danas.

– Znatno su porasle cijene skoro svih inputa (gorivo, električna energija, šumsko drvni sortimenti…) što je posebno intenzivirano u drugom dijelu godine i samo zahvaljujući vlastitim rezervama „Eko toplana“, obezbijeđena je stabilnost i likvidnost poslovanja – ističu iz ovog preduzeća.

Podsjetili su da su sva dosadašnja povećanja cijena energenata i sirovina do sada kompenzovana iz vlasti-tih rezervi „Eko toplana“, tako da krajnji korisnici ni-su osjetili ove negativne efekte.

– Međutim, nakon posljednjih povećanja cijena dalje poslovanje i likvidnost „Eko toplana“ mogli bi biti narušeni, s obzirom na energetsku krizu i krizu u Ukrajini, usljed čega je došlo do enormnog rasta cijena na međunarodnom nivou, poremećaja u lancima snabdijevanja i ne-izvjesnosti kada je riječ o nabavci energenta. S obzirom na to da je prema prvobitnom planu uprave „Eko topla-na“, produžena sezona grijanja trebalo da traje zaključno sa 21. aprilom i da su tada ugašena postrojenja, ponovnim aktiviranjem proizvodnih postrojenja, izloženi smo dodatnim troškovima, što će imati negativan efekat i na dalje funkcionisanje „Eko toplana“, imajući u vidu novonastale okolnosti – kazali su iz ovog preduzeća.

Dodali su da će iz tog razloga ovo privredno društvo biti prinuđeno da od grada Banjaluka traži refundaciju troškova za produženje sezone do 30. aprila, kako bi moglo da posluje pozitivno i u budućem periodu i kako bi spremno ušli u predstojeću sezonu grijanja.

– Takođe, s obzirom na kontinuirani i intenzivan po-rast tržišnih cijena osnovnih ulaznih komponenti koje determinišu samu cijenu proizvodnje toplotne energije, kao što su drvna sječka, mazut, električna energija, transport, tekuće i investiciono održavanje toplifikacione mreže, „Eko toplane“ su u cilju očuvanja stabilnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije, u skladu sa članom 20. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, gradu Banjaluka uputili zahtjev za davanje saglasnosti na povećanje cijena za isporučenu toplotnu energiju, kao i zahtjev „Šumama Srpske“ za poboljšanje uslova za nabavku drvnih sortimenata, kako bismo spremno dočekali predstojeću grijnu sezonu i nastavili svoj rad na zadovoljstvo naših korisnika – zaključili su iz „Eko toplana“.

Društveno odgovorno preduzeće

Iako je prema Odluci o opštim uslovima zvanični završetak sezone 15. april, odnosno kada srednja dnevna temperatura dva dana uzastopno iznosi više od 12 stepeni, od početka obavljanja komunalne djelatnosti 2018. godine, iz „Eko toplana“ kažu da su, kao društveno odgovorno privredno društvo, kojem je prioritet zadovoljan korisnik, završavale sezonu i nakon što su stečeni propisani uslovi, kako bi potrošačima obezbijedili komfor boravka u stambenim i poslovnim prostorima, piše Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender