24. 05. 2022.
Selak: Zbog koga Srpska plaća 90 miliona maraka? Recite građanima

Selak: Zbog koga Srpska plaća 90 miliona maraka? Recite građanima

Selak: Zbog koga Srpska plaća 90 miliona maraka? Recite građanima

Grаđani Republike Srpske imaju pravo da znaju zbog čega je Repubika Srpska izgubila arbitražni spor vrijedan 90 miliona maraka i ko je odgovoran za to, poručio je lider SPS i narodni poslanik Goran Selak na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske.

Govoreći o arbitražnom sporu između Republike Srpske i slovenačke firme “Viadukt”, koji je Republika Srpska izgubila zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za dvije hidroelektrane, Selak je poručio da će SPS tražiti stenograme sa sjednica Vlade i objašnjenja potpuno nelogičnih poteza.
 
– Ko je to radio, ko je odgovorno lice? Ko je sklapao tajne dogovore? Građani treba da plate 90 miliona maraka i 16 miliona maraka troškova. To je preko 100 miliona KM. Vladi je predlagano vansudsko poravnjanje i to nije prihvaćeno, nego je odlučeno da se ide u arbitražu. Zašto je odbijena ta nagodba u visini od 3 miliona evra?

Kao da je Vlada privatna firma, pa da može tako da se ponaša i baca novac građana.

Ko je išao u Sloveniju tajno da pomogne ovu firmu da ne ode u stečaj dok se ne završi arbitraža?

Znaju li građani da ta firma protiv koje je Srpska izgubila spor ima dva radnika, braću, od kojih je jedan direktor, a drugi kuva kafe. Sve su to pitanja koja će Vlada i resorno ministarstvo morati da odgovore –  poručio je Selak.
 
On je takođe naglasio da su od sredstava koje je Srpska izgubila zbog nedomaćinskog poslovanja i neodgovornosti mogli biti realizovani mnogi projekti, te upravo ovakvo ponašanje Vlade dokazuje da i te kako ima sredstava za podršku rađanju i demografsku obnovu.
 
– Kad smo mi tražili da se svakoj bebi da 5 000 KM smijali ste se i govorili da je to nemoguće. Evo za 20.000 beba smo mogli da damo po 5000 KM da nismo izgubili ovaj spor.

To bi bio konkretan i efektan potez u borbi za demografsku obnovu Srpske, za šta nam tvrde da nema novca.

Kolika je šteta počinjena davanjem koncesijama samo u mandatu aktuelnog ministra energetike.

Koliko je bilo negativnih mišljenja Pravobranilaštva za koncesije, od Vjetroparka Grebak, izmjene pravilnika za invesitota TE Stanari, do kamenoloma u sarajevsko romanijskoj regiji?

Neće se to zaboraviti, predmeti su kompletirani, doći ce to na red, ali ostaje šteta koja se mjeri milijardama i prokockane prilike da rješavamo goruće probleme u Srpskoj – istakao je Selak.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender