20. 05. 2022.
Sindikat: Mizerne plate otjeraše radnike iz Srpske

Sindikat: Mizerne plate otjeraše radnike iz Srpske

Sindikat: Mizerne plate otjeraše radnike iz Srpske

Sindikalci upozoravaju da plate u pojedinim privrednim djelatnostima ne mogu da pokriju ni najosnovnije životne troškove, što dovodi do masovnog odlaska radne snage iz Republike Srpske. 

Položaj radnika u djelatnostima saobraćaja i veza izuzetno je nepovoljan, a najveći problem predstavljaju male plate koje su daleko ispod Republičkog prosjeka, poručuju iz Sindikata.

– Prosječna plata za protekli mjesec u djelatnosti saobraćaja prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku iznosila je 825 maraka i manja je za više od 260 maraka od prosječne plate u Republici Srpskoj i učestvuje sa svega 40 procenata u sindikalnoj potrošačkoj korpi. Dakle, kao što vidite, plate su izuzetno male i nepovoljne, rekao je Nebojša Đokić iz Sindikata saobraćaja i veza.  

Prosječna plata oko 13 hiljada radnika u tekstilnom sektoru ne može da pokrije ni najosnovnije potrebe, kaže Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske.

– Radnici u sektoru tekstila, kože i obuće Republike Srpske žive izuzetno teško kada se gleda iz ekonomsko-socijalnog ugla. Njihov materijalni položaj je težak, zato što je prosječna plata u ovom cijelom sektoru iznosi 710 maraka., kaže Ružičić. 

Ružičić pored izuzetno niskih plata, kao problem navodi i nepostojanje kolektivnih ugovora, koji radnicima omogućuju osnovna prava, te apeluje da što prije dođe do potpisivanja tih ugovora. 

(BN TV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender