24. 05. 2022.
Dodik o navodima Marfija: Članovi Predsjedništva nisu se svađali, rata u BiH nema ni na vidiku

Dodik o navodima Marfija: Članovi Predsjedništva nisu se svađali, rata u BiH nema ni na vidiku

Dodik o navodima Marfija: Članovi Predsjedništva nisu se svađali, rata u BiH nema ni na vidiku

 Nikakve svađe niti vrijeđanja nije bilo na nedavno održanom sastanku između članova Predsjedništva BiH sa američkim senatorima, objavljeno je na „Tviter“ nalogu srpskog člana Predsjedništva Bih Milorada Dodika.

– Tražio sam da se uvaži naš stav i jasno rekao da sam za dogovor šta je to minimum da BiH pribavimo novih 20 godina kako bi mogla da funkcioniše – istakao je Dodik.Smatra da se to može dogovorom i konsenzusom, a ne nametanjem sa strane.

Dodik je reagovao nakon što je američki senator Kris Marfi, koji je od 19. do 23. aprila zajedno sa senatorima Džin Šejhin i Tomom Tilisom posjetio Balkan, objavio na svom blogu da su članovi Predsjedništva BiH na sastanku s njima više bili zainteresovani za međusobnu svađu nego za stvarni dijalog.

Navodi da su se članovi Predsedništva BiH na sastanku održanom 20. prila u Sarajevu vrijeđali i iznosili pritužbe, a da su senatori napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost BiH.

-Sjedili smo „razjapljenih usta“ dok su se oni međusobno „častili“ uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se i BiH bori – obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje – opisao je Marfi.

Marfi je iznio i tezu o „opasnim potezima Milorada Dodika koji bi, uz podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogao odvesti BiH u novi rat“. Naveo je da je „u posljednje vrijeme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, izvršna vlast je zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke“.

– Protivnik sam bilo kakvog sukoba i nikakvog ratnog sukoba u BiH nema ni na vidiku – poručio je je Dodik.

„Osvajačka kultura“

-Tvrdnjom da je Sarajevo spoj austrougarske i osmanske arhitekture, Kirs Marfi potvrđuje da ne postoji BiH, već samo osvajačka kultura – istakao je Milorad Dodik.

Marfi je, naime, u blogu za Sarajevo napisao da je “očaravajuća mješavina austrougarske i osmanske arhitekture, koja predstavlja dvije kulture koje i dalje privlače ovaj grad.”

-Krećući se kroz grad, možete vidjeti dokaze o nasilju i njegovoj nedavnoj prošlosti. Rupe od metaka putem glavne gradske saobraćajnice, nazvane „Aleja snajpera“ … Oivičena srpskim snajperskim kotama s kojih su pucali na ljude koji žive u gradu dok su prelazili ulice – napisao je.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender