26. 05. 2022.
Pomen ubijenim pripadnicima JNA: Svijeće i cvijeće za žrtve u Dobrovoljačkoj

Pomen ubijenim pripadnicima JNA: Svijeće i cvijeće za žrtve u Dobrovoljačkoj

Pomen ubijenim pripadnicima JNA: Svijeće i cvijeće za žrtve u Dobrovoljačkoj

Kolona sa učesnicima obilježavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigla je na mjesto zločina uz jake mjere obezbjeđenja.Na mjestu zločina položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće za sve stradale.

Trasa kojom su se kretali autobusi bila je zatvorena za saobraćaj, federalna policija je u velikom broju bila raspoređena uz put, a prisutni su i u Dobrovoljačkoj ulici.

Među učesnicima obilježavanja vojnika JNA su preživjeli, članovi porodica stradalih, predstavnici institucija Republike Srpske, zvaničnici Srpske u institucijama BiH, grada Istočno Sarajeva i gradskih opština, te predstavnici boračkih kategorija.

Prije toga, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu održan je parastos za ubijene pripadnike JNA, povodom 30 godina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Prisutni su bili lanovi porodica poginulih pripadnika JNA, preživjeli učesnici i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Parastosu su prisustvovali poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa, kao i za ljudska prava BiH Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.

Program memorijalne manifestacije pod nazivom “Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica”, organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender