17. 05. 2022.
Poreska uprava: Naplata javnih prihoda premašila milijardu KM

Poreska uprava: Naplata javnih prihoda premašila milijardu KM

Poreska uprava: Naplata javnih prihoda premašila milijardu KM

Poreska uprava Republike Srpske i u prva četiri mjeseca ove godine nastavila je stabilne trendove, a naplata javnih prihoda premašila je milijardu KM.

– Poreska uprava Republike Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prikupila ukupno 1,035 milijardi KM što je za 123,7 miliona maraka ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate i kod direktnih poreza, i doprinosa i ostalih javnih prihoda – saopšteno je iz Poreske uprave.

Ovako značajan rast naplate javnih prihoda u prva četiri mjeseca ove godine pokazuje da je Poreska uprava Srpske i u ovoj godini zadržala pozitivne trendove u naplati, čak i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate, te je umanjena i ukinuta naplata određenih taksi, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika.

Direktni porezi su u periodu januar-april ove godine naplaćeni u iznosu od 274,2 miliona KM, što je za 41 procenat ili 80,1 miliona maraka više nego u istom periodu prehodne godine.

Najveći rast je ostvaren kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 181,3 miliona maraka, što je za 70,4 miliona KM ili 63 odsto više nego u prva četiri mjeseca prethodne godine.

– Upravo taj podatak ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj. Ipak, treba podsjetiti i da su u prošloj godini prolongirani rokovi plaćanja ovog poreza do 30. juna ili do kraja godine, u ratama, što je za posljedicu imalo manju naplatu u prva četiri mjeseca prošle godine.Pored toga, rast naplate bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 83,5 miliona maraka, što je za 13 odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca prethodne godine i dodatno potvrđuje da je u Republici Srpskoj došlo do rasta privrednih aktivnosti, ali i broja zaposlenih – dodaje se u saopštenju.

Kada su u pitanju doprinosi, naplata u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 608,2 miliona maraka, što je za 42,4 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

– Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 152,7 miliona maraka, što je za jedan odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi – naglašavaju iz Poreske uprave.

Što se tiče samo aprila ove godine, naplata je iznosila 281,1 milion KM, što je za 54 miliona maraka više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda, javlja RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender