26. 05. 2022.
Rimljani uvode policijski čas zbog najezde divljih svinja

Rimljani uvode policijski čas zbog najezde divljih svinja

Rimljani uvode policijski čas zbog najezde divljih svinja

Stanovnici nekoliko naselja u sjevernom dijelu Rima, uveli su noćni policijski čas nakon nekoliko napada divljih svinja, koje godinama lutaju italijanskom prijestonicom.

U posljednjem incidentu, koji se dogodio u nedjelju uveče, divlja svinja je gurnula jednu ženu na tlo. Ovaj događaj podstakao je ogorčene stanovnike Balduine i okolnih naselja da uvedu policijski čas koji je na snazi od 20.30 časova.

“U grupama na društvenim mrežama čiji su članovi stanovnici ovih naselja savjetuje se da ljudi, posebno oni koji imaju pse, izbjegavaju da izlaze napolje poslije 20.30. Ukoliko vas napadnu tokom noći i tu ne bude niko ko može da vam pomogne, moraćete dugo da ostanete napolju”, kaže Đanluka Sabino, jedan od stanovnika Balduine.

Franko Kuaranta, predsjednik aktivističke grupe stanovnika Aurelija, rekao je da je ovaj policijski čas čin samozaštite građana jer vlasti nisu preduzele efikasne mjere, piše Guardian.

“U posljednjem slučaju žrtva je bila odrasla osoba, ali šta ako se ovo dogodi djetetu? Jedan ugriz divlje svinje čak i za nogu, može da ugrozi nečiji život”, kaže on.

Ovo, kako kažu mještani, nije dugoročno rješenje problema jer divlje svinje napadaju ljude i danju.

Kao odgovor na ove mjere koje su stanovnici sami uveli, vlasti Rima su najavile da će početi sa ograđivanjem površina u kojima žive svinje i iz kojih redovno izlaze i dolaze u grad.

Masimo Veturi, direktor odjeljenja za divlje životinje pri Organizaciji za prava životinja, tvrdi da divljač napada ljude samo ukoliko su oni, njihovi mladunci ili izvor hrane ugroženi.

“Ovo su ključni elementi koji mogu da dovedu do napada bilo koje životinje. Ako je vepar blizu kante koja je prepuna i čovjek joj priđe, on će to da protumači kao prijetnju izvoru njegove hrane”, kaže Veturi, prenosi Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender