29. 05. 2022.
Putnik bez letačkog iskustva prizemljio avion

Putnik bez letačkog iskustva prizemljio avion

Putnik bez letačkog iskustva prizemljio avion

Putnik bez letačkog iskustva bezbjedno je prizemljio privatni avion na aerodrom u Floridi u utorak popodne, 10. maja, kada je pilot ostao nesposoban za upravljanje avionom.

Putnik se može čuti kako kaže kontroli vazdušnog saobraćaja da ne zna kako da upravlja avionom tipa Cesna 208, prema audio zapisu LiveATC.net do kojeg je CNN došao.

“Imam ozbiljnu situaciju ovde“, rekao je neidentifikovani putnik u audio snimku. “Moj pilot nije u mogućnosti da leti, a ja nemam pojma kako da upravljam avionom!”

Tada je kontrolor letenja počeo putniku da daje uputstva o slojetanju aviona, prema audio snimku, koji je na kraju sleteo na međunarodni aerodrom Palm Bič na Floridi.

“Pokušajte da držite krila u nivou i vidite da li možete da počnete da se spuštate umesto mene. Gurnite napred na komandama i spuštajte se veoma sporo”, može se čuti kako kontrolor letenja govori čoveku prenosi CNN.

“Pokušajte da pratite obalu bilo na sjever ili jug. Pokušavamo da vas lociramo.”

U dodatnom audio snimku koji je snimio LiveATC.net, može se čuti još jedan kontrolor vazdušnog saobraćaja kako govori drugim avionima šta se dogodilo.

“Upravo ste imali priliku da vidite kako putnik prizemljuje avion ” čulo se kako operator iz tornja govori pilotu aviona koji se spremao da poleti za Severnu Karolinu.

“Rekli ste da je putnik sletio avion ?“ upitao je pilot American Airlinesa. “O, moj Bože. Sjajan posao”, rekao je. Dvije osobe bile su u jednomotornoj Cesni 208 kada je pilot imao “mogući zdravstveni problem”, navodi se u saopštenju Federalne uprave za vazduhoplovstvo.

Stanje pilota za sad nije poznato. Dok FAA istražuje cijeli slučaj.

(Zanimljivostidana.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender