29. 05. 2022.
Štrajk u Zavodu za izgradnju: Radnici traže plate

Štrajk u Zavodu za izgradnju: Radnici traže plate

Štrajk u Zavodu za izgradnju: Radnici traže plate

Radnici banjalučkog Zavoda za izgradnju održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja da bi ukazali na njihov težak položaj i traže da im se isplate plate i naknade za topli obrok.

Od oktobra 2021.godine radnicima ZIBL-a nisu uplaćeni doprinosi za penziono i zdrastveno osiguranje kao i regres. Radnici traže i isplatu februarske, martovske i aprilske plate, zatim isplatu naknada za topli obrok i prevoz za mart i april.  

 „Mi smo iskoristili svoje zakonsko pravo jer nismo od direktora dobili odgovor do kada i kada je rok za isplatu naših potraživanja odlučili smo da naše zahtjeve uputimo poslodavcu u pismenom obliku i samim tim na ovaj način iskažemo svoje nezadovoljstvo tim što radnici ove gradske firme već tri mjeseca nemaju platu.

Sramota je da se niko ne brine o tome pogotovo kad se na republičkom i gradskom nivou radnicima povećavaju plate zbog povećanih troškova života, a niko se ne pita kako ovi ljudi žive i kolika su dugovanja prema njima“, kaže Anđelka Buzadžija, predsjednik Sindikalne organizacije ZIBL.

Radnici Zavoda za izgradnju su se ranije obratili i gradskoj upravi za razgovor jer je grad Banjaluka većinski vlasnik zavoda.

Traže i posebnu sjednicu grada da se nađe rješenje za pozitivno poslovanje firme i da se obezbijede sredstva za isplatu naknada koja im po zakonu pripadaju. Iz gradske uprave odgovaraju, u planu je razgovor i sa radnicima i sa direktorom.

 „Problemi koje smo zatekli  smo ogromni i to što je rađeno u prethodnom periodu ostavilo je pustoš u ZIBL-u a što se ogleda u 500 000 KM reprogramiranog duga prema Poreskoj upravi i 150 000 KM duga koji nije reprogramiran za poreze i doprinose.

 Mi kao gradska uprava ćemo biti na raspolaganju i sljedeće sedmice ćemo pozvati na sastanak i direktora i sindikat i upravni odbor a sve u cilju prevazilaženja ovog problema“, kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom aprila ove godine smijenio je Milovana Štrbca sa mjesta direktora banjalučkog Zavoda za izgradnju.

Na njegovo mjesto došao je Aleksandar Marković koji nije želio da komentariše štrajk upozorenja uz kratko obrazloženje da će o svemu više informacija imati dok se detaljnije uputi u probleme Zavoda za izgradnju.

(BN TV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender