24. 05. 2022.
Svečanost povodom 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske

Svečanost povodom 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske

Svečanost povodom 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske

Republika Srpska neće zaboraviti one koji su stvarili Srpsku i odbranili vijekovna ognjišta srpskog naroda, poručeno je danas na obilježavanju 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.

“Jedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske”, rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

On je na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara”, povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, naglasio da je ratni put Vojske Republike Srpske, odnosno svih njenih vojnika, podoficira i oficira bio častan.

“Vojska Republike Srpske nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog djelovanja jeste odbrana života, vjekovnih ognjišta i materijalnih sredstava”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena država Republika Srpska koja je formirana 9. januara.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

U obraćanju na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara” povodom obilježavanja 30 godina Vojske Republike Srpske, Cvijanovićeva je istakla da je 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

“Toga dana, prije tačno 30 godina, formirana je Vojska Republike Srpske – Vojska koja je odbranila teritoriju Republike Srpske i pravo našeg naroda da živi slobodno, da ostane i opstane na svojim vijekovnim ognjištima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da njenu slavnu tradiciju danas sa ponosom baštini Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

“Dvoglavi orao na vašim uniformama i obilježjima svjedoči o kontinuitetu Vojske Republike Srpske, koja i danas živi u srcima njenih hrabrih boraca, kao i u srcima svih nas”, rekla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju, ona živi i živjeće sve dok se okupljamo i sjećamo naših heroja, neustrašivih boraca, dok pamtimo “Koridor života”, bitku za bebe, Mitrovdanske ofanzive i druge veličanstvene podvige i operacije.

Od samog nastanka, naglasila je Cvijanovićeva, Vojska Republike Srpske bila je narodna vojska, sastavljena od običnih ljudi koji su branili svoje porodice, svoje kuće, sela i gradove.

“Oni nisu bili, niti su mogli da budu agresori u sopstvenim dvorištima, svojim šumama i njivama, u zemlji svojih predaka. Mnogi od njih čuvali su svoja ognjišta od zloglasnih islamskih boraca iz jedinice ‘El Mudžahid’, koji su dolazili iz Indonezije, Irana, Saudijske Arabije i drugih zemalja hiljadama kilometara udaljenih od nas”, podsjetila je predsjednik Srpske.

Ona je ukazala da su iz izopačene sarajevske vizure, ti isti strani ratnici bili branioci, a agresorima oslovljavaju mještane koji su od njih branili svoja sela i kuće, porodice i komšije.

“I ne govorim ovo da bismo se bilo kome pravdali, ili da bismo bilo koga provocirali, već da ukažem na odsustvo elementarne logike i paradoks države u kojoj i danas živimo. Govorim i zato što nikada i nikome ne smijemo dozvoliti da vrijeđa Vojsku Republike Srpske i njenu časnu ulogu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

“Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost i vječan pomen. Zahvalnost i poštovanje dugujemo i onima koji su na linijama fronta ostavili svoje zdravlje i dijelove svoga tijela”, rekla je predsjednik Republike.

Da nije bilo 12. maja 1992, istakla je Cvijanovićeva, ne bi bilo ni 21. novembra 1995, dana kada je Republika Srpska u Dejtonu međunarodno verifikovana kao ravnopravan entitet, dok bi 9. januar ostao istorijska uspomena, a ne veličanstveni praznik koji građani s ljubavlju proslavljaju širom Republike Srpske.

“U trideset godina dugoj istoriji Republike Srpske imamo mnogo velikih i važnih datuma i svaki od njih danas obilježavamo u miru i slobodi zaslugom najboljih sinova Republike Srpske, koji su se okupili prije tačno 30 godina.

Svim borcima Vojske Republike Srpske, pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i građanima čestitam Dan Vojske Republike Srpske, uz želju da zajedno čuvamo tradiciju naše slavne vojske, kao i Republiku Srpsku koju je ona odbranila. Živjela Republika Srpska!”, poručila je predsjednik Republike Srpske.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović naglasio je da je Vojska Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu zaštitila srpski narod i očuvala Srpsku.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić istakao je da ne smije biti zaboravljeno više od 23.000 poginulih boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske i da se zato mora njegovati sjećanje na Vojsku Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, delegacija Narodne skupštine, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, međunarodnih vojnih organizacija, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su pored zvaničnika Srpske, ministri u Vladi Srpske i delegacija Narodne skupštine.

Pomenu su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, prestavnici Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

Nakon pomena položeni su vijenci vijenci za više od 23.000 boraca.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

(Srna, RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender