20. 05. 2022.
Za SIM kartice uvesti uzimanje identifikacije

Za SIM kartice uvesti uzimanje identifikacije

Za SIM kartice uvesti uzimanje identifikacije

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je prije gotovo godinu dana uputio nadležnim institucijama Inicijativu za izmjenu pravnog okvira kojim se reguliše korištenje prepaid SIM kartica u BiH, a na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identifikuje.

Povod za inicijativu su učestale anonimne i lažne dojave o postavljanju eksplozivnih naprava u pravosudnim institucijama koje su kulminirale u zadnja tri dana dojavama upućenim Opštinskom sudu u Sarajevu, u potpunosti ometajući funkcionisanje ove institucije kao i Kantonalnog suda u Sarajevu, obzirom da su obje institucije smještene u zgradi Palate pravde u Sarajevu.

U Inicijativi upućenoj 27. maja 2021. godine Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu saobraćaja i veza BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, VSTS BiH ističe da je evidentna učestalost upućivanja anonimnih prijetnji po ljudske živote kao i lažnih dojava o postavljanju minsko eksplozivnih naprava, koje postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje pravosudnih institucija, kako i drugih institucija državne službe i objekata u kojim se okuplja veći broj građana i gdje mogu nastupiti značajne posljedice po život i zdravlje istih.

VSTS BiH je u navedenoj Inicijativi akcentovao postojanje ovog bezbjednosnog problema u zgradi Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu kojima je i u prethodnom periodu upućeno na desetine lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama i koje su dovele do onemogućavanja i ometanja odvijanja sudskih postupaka i drugih procesa u ovim sudovima.

Naveden je primjer iz tog perioda, koji pokazuje da samo jedna anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, zbog obavezne evakuacije i kontra diverzionog pregleda, odloži više od 60 ročišta zakazanih pred Opštinskim sudom u Sarajevu i 15-20 ročišta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, što pored negativnih sibezbjednosnih ima i negativne finansijske posljedice.

U zaključku Inicijative, VSTS BiH navodi da je, s ciljem spriječavanja navedenih pojava, nužno preduzeti aktivnosti kako bi se, po modelu drugih država, oblast kupovine i korištenja mobilnih SIM kartica normativno pravno uredila na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identifikuje

VSTS BiH je takođe naglasio da bi se izmjenama i usklađivanjem pravnog okvira na predloženi način doprinijelo i sprečavanju i otkrivanju drugih teških krivičnih djela u kojima se koriste neregistrovane SIM kartice, saopšteno je iz VSTS-a. (Fena)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender