25. 06. 2022.
Performans i koncerti: “Banj dan” opravdao sva očekivanja (FOTO)

Performans i koncerti: “Banj dan” opravdao sva očekivanja (FOTO)

Performans i koncerti: “Banj dan” opravdao sva očekivanja (FOTO)

Mnoštvo mališana sa porodicama, pjesma, igra, boravak u prirodi ali i edukativni performans.

Ukratko, to obilježava današnji događaj „Banj dan“, koji se održava u okviru manifestacije „Banjalučko proljeće“.

„Banj dan“ započeo je simboličnim performansom mladih glumaca iz Dis teatra, ispred Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, sa ciljem i željom da se svim prisutnim dodatno skrene pažnja na spomenik koji je oštećen i koji treba obnoviti u što skorijem vremenskom periodu.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je želja bila da se danas dodatno skrene pažnja na očuvanje ovog spomenika i to iz nekoliko razloga.

-Danas smo stavili crna platna, kako bi prekrili spomenik, te smo uputili pitanje putem transparenta „Treba li nama ovaj spomenik?“. U proteklih nekoliko mjeseci Grad Banja Luka je prepoznao činjenicu da je spomenik u sve lošijem stanju. U proteklih nekoliko mjeseci sa spomenika je otpalo nekoliko ploča sa reljefima, a to ugrožava boravak svih sportista i rekreativaca ovdje. Sa druge strane, ovoj spomenik je od velike istorijske važnosti za sve nas –rekla je ona.

Dodala je kako su u proteklih nekoliko mjeseci poslali nekoliko apela za sastanke svim relevantnim institucijama, a sve kako bi se svi zajedno uključili u rješavanje ovog problema, odnosno u obnovu Spomenika palim Krajišnicima.

-Svjesni smo činjenica da Grad Banja Luka ne može i nije u stanju, a nije ni nadležan da sam preuzme odgovornost kada je u pitanju rekonstrukcija ovog spomenika. Ipak, želim da kažem da smo mi spremni da damo i više od onoga što je u našoj nadležnosti – rekla je savjetnica Šukalo.

Sa njom je saglasan i predsjednik SUBNOR – a Republike Srpske, Slobodan Šobić, koji kaže da se po ovom pitanju hitno mora reagovati.

-Spomenik je u jako lošem stanju. Došao sam ovdje danas da dam podršku gradskoj administraciji i da pozovem sve nadležne, koji kažu da to nisu, da preuzmu dio svoje odgovornosti.Ovaj spomenik je dio epohe koja ne može da nestane – rekao je on.

Isto mišljenje dijele i predstavnici gradske organizacije SUBNOR – a, koji kažu da je ovaj spomenik simbol naše istorije.

Nakon performansa, uslijedilo je druženje za sve generacije, propraćeno raznim koncertima i dobrom atmosferom.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac istakla je kako je želja da se na našem najpoznatijem izletištu promovišu domaći bendovi, te da se okupe porodice koje će uživati u prirodi.

-Ovo je jedan događaj koji prija našim sugrađanima. Panoramski mini busevi danas su bili puni, a dosta je tu i pješaka. Zaista prelijep prizor. Danas smo pripremili smo bogat program. Potrudili smo se da svakome ponudimo po nešto, od naših najmlađih do naših malo starijih sugrađana. Svi oni mogu da uživaju u prelijepoj prirodi i programu – poručila je ona.

Prisutne na Banj brdu su prvo zabavljali „Vrapčići“, a nakon toga uslijedio je koncert i Gradskog tamburaškog orkestra, a nakon toga dan je bio rezervisan za dobru zabavu uz Libertango i BL jazz voices.

Sve posjetioce popularni „Banj bus“ danas je vozio besplatno na najpopularnije izletište, navode iz Gradskeuprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender