28. 06. 2022.
Vlada: Mjere “mrvice” za pojedine opozicionare, ali za građane nisu

Vlada: Mjere “mrvice” za pojedine opozicionare, ali za građane nisu

Vlada: Mjere “mrvice” za pojedine opozicionare, ali za građane nisu

Republika Srpska odgovorno vodi računa o zaštiti standarda građana, te su uvredljive tvrdnje da povećane plate, penzije i jednokratne pomoći za mlade, penzionere i borce predstavljaju “mrvice”, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

Povodom optužbi pojedinih opozicionih partije o tome da vlast daje građanima “mrvice u jeku inflacije”, iz Vlade ističu da ono što oni smatraju “mrvicama”, zapravo iznosi 240 miliona KM zajedno sa povećanjem penzija i plata od maja, socijalnih davanja i jednokratnih pomoći, a sve sa ciljem da se građanima pomogne da se lakše nose sa posljedicama inflacije koja je globalni trend i od koje Republika Srpska, kao ni ostale zemlje, ne može pobjeći.

– I pored toga što još osjećamo posljedice pandemije virusa korona, za čije prevazilaženje je obezbijeđeno i isplaćeno više od 326 miliona KM, pripremljen je novi paket pomoći za građane koji podrazumijeva povećanje penzija i plata za 10 odsto, socijalnih i boračkih davanja, kao i jednokratnu pomoć za mlade, borce i penzionere – naglasili su iz Vlade Srpske.

Da bi se pomoglo građanima, napominju iz Vlade, radilo se i na umanjenju poreskih opterećenja i rasterećenju privrede, s ciljem stimulisanja poslodavaca da povećaju plate zaposlenim.

– Tako je porez na plate smanjen sa 10 na osam odsto, neoporezivo je 1.000 KM, a doprinosi za zdravstveno osiguranje svedeni su na 31 odsto. Sve ove mjere pratile su intenzivne subvencije privrednim subjektima i poljoprivredi, kao i nterventne nabavke osnovnih životnih namirnica kako bi se izbjegla mogućnost nestašice u uslovima globalne nesigurnosti i inflatornih kretanja – naveli su iz Vlade Srpske.

Ocijenjeno je da su sve ove mjere možda “mrvice” za pojedine opozicionere, koji o ovoj temi često govore bez ikakvih argumenata i isključivo sa ciljem pozicioniranja na izbornim listama svojih partija.

– Za građane ovo je sigurno podrška, a za Vladu, istovremeno, ozbiljan izazov da u izuzetno složenim okolnostima povećava plate i penzije, te izdvoji dodatni novac za socijalno osjetljive kategorije stanovništva – naglasili su iz Vlade Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender