01. 07. 2022.
Gradonačelnik predstavio konačno idejno rješenje za Centralno spomen-obilježje

Gradonačelnik predstavio konačno idejno rješenje za Centralno spomen-obilježje

Gradonačelnik predstavio konačno idejno rješenje za Centralno spomen-obilježje

Gradonačelnik Draško Stanivuković predstavio je konačno idejno rješenje za Centralno spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Kako je rekao, ovo je proces koji niko ne može zaustaviti.

-Ovo je posljednji, ali možda i najbolji trenutak kada treba da ovo da učinimo, prema tome, kocka je bačena. Odluke su donesene i nema nazad, te naglašavam da nema toga ko ovaj proces može da zaustavi. Ovo je trenutak koji smo dugo čekali i dugo najavljivali – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je da je Grad 9. januara donio odluku o raspisivanju međunarodnog javnog poziiva, simbolično, na 30 godina postojanja Republike Srpske, te da je sada ambicija da se sa izgradnjom spomen – obilježja započne već ove godine.

-Naša ambicija je da na ljeto završimo projekat koji se kreira na osnovu idejnog rješenja, a kada se to uradi, onda ćemo raspisati javnu nabavku za izvođenje radova. Naša definitivna ambicija jeste da gradnju ovog monumentalnog spomen-obilježja započnemo ove godine – poručio je gradonačelnik.

Poručio je da Grad u ovom momentu ima idejno rješenje, da zaršava projekat, raspisuje javnu nabavku, te da raspolažu sa inicijalnim dijelom sredstava obezbjeđenih ove godine.

-Takođe, na ovaj veliki dan želim da pozovem i predstavnike republičkih institucija i sve ključne političke faktore u Republici Srpskoj, da se oko ove ideje ujedinimo – poručio je gradonačelnik.

Poručio je da, kada je u pitanju lokacija, ni tu ne postoje imovinsko pravni problemi.

-Oni su riješeni, lokacija je izabrana, ali mi smo bili vođeni onim što su rekli naši borci i porodice poginulih boraca, a oni su željeli da se Centralno spomen-obilježje gradi u centru grada i mi smo rekli da se arhitektura tome mora prilagoditi. Jedina lokacija koja je bila dovoljno snažn,a a na kojoj nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa je Krašov parking – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Firma koja je predstavila najbolje idejno – rješenje jeste „Ruting“, a Nikola Dmitrović, arhitekt, rekao je kako je velika čast pobijediti na jednom ovakvom konkursu.

– Kada je riječ o samoj lokaciji, moram da kažem da je upravo lokacija Krašovog parkinga neizgrađena i ovim konceptualnim rješnjem spomenika htio se zatvoriti ulični front koji čine Banski dvor, zgrada Gradske uprave, Predsjednička palata i Hram Hrista Spasitelja, te objekti poput hotela „Bosna“ koji čini najuži gradski centar. Upravo ova lokacija je ostala prazna, te će se upravo ovim spomen – obilježjem, ovom monumentalnošću biti formirano centralno gradsko jezgro.

Poručio je kako je simbolički koncept ovog rješenje je višeslojan, te da se glavni koncept samog spomenika oslanja se na stub kao simbol vječnosti.

-Stub u ovom smislu simboliše vojnika koji stoji uspravno, a svi stubovi zajedno simbolizuju uspinjanje boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku u vječnost. Jedan od motiva je i motiv crvke, te i sveto drvo tisa, koje simbolizuje otadžbinu oko koje su okupljeni borci koji su svojim tijelima branili našu otadžbinu – poručio je on.

Predsjednik Boračke organizacije Banje Luke, Goran Rogić, rekao je kako je srećan jer izgradnja spomen – obilježja postaje realnost, a tužan jer dosada niko ovaj spomenik nije izgradio.

-Ovo mora da bude iznad politike, ovo je nešto što je bitno za Vojsku Republike Srpske koja je dala odlučan doprinos u stvaranju naše države. Ovo spomen – obilježje će oslikati ono što je davno trebalo da bude urađeno – zaključio je Rogić.

Na konkurs za idejno – rješenje Centralnog spomen – obilježja pristiglo je ukupno 18 radova, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender