26. 06. 2022.
Višković: Britanska Ambasada da se oglasi o slučaju uskraćivanja viza sportistkinjama

Višković: Britanska Ambasada da se oglasi o slučaju uskraćivanja viza sportistkinjama

Višković: Britanska Ambasada da se oglasi o slučaju uskraćivanja viza sportistkinjama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je danas Ambasadu Velike Britanije da se oglasi i saopšti šta je problem u slučaju uskraćivanja izdavanja viza članicama tekvando reprezentatacije BiH iz Republike Srpske, javlja RTRS.

– Zbog specifičnih okolnosti i činjenice da se u javnosti sumnja da je riječ o diskriminaciji po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, pozivamo ambasadu Velike Britanije da se javno oglasi i obznani šta je, konkretno, problem u ovom slučaju – rekao je Višković.

On  je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je, uskraćivanjem izdavanja viza, onemogućeno učešće članica tekvando reprezentatacije BiH iz Republike Srpske na Evropskom prvenstvu u Velikoj Britaniji.

– Želio bih da vjerujem da je u pitanju birokratski propust i da će takmičarkama iz Republike Srpske ipak biti omogućeno učešće na Evropskom prvenstvu u tekvandou, jer bi svako suprotno postupanje predstavljalo nedopustivu segregaciju po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi – istakao je Višković.

Kako je rekao, okolnosti ovog slučaja i činjenica da vizu nisu dobile samo reprezentativke srpske nacionalnosti, a da je, istovremeno, odobren ulazak u zemlju reprezentatikama drugih nacionalnosti u javnosti bude opravdanu sumnju da su u pitanju neki drugi razlozi, koji se duboko kose sa politikom koju Velika Britanija zvanično promoviše u BiH.

– Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, onda je to presedan za svaku osudu. Ukoliko je u pitanju propust administrativne prirode, pozivamo ambasadu Velike Britanije da ispravi ovu nepravdu i omogući izdavanje viza ili u suprotnom da zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza – naglasio je Višković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender