02. 07. 2022.
Počela liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Počela liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Počela liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

 Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služe danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dvije sestrinske crkve u skladu s odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

Liturgiji, koja jepočela u devet časova, prisustvuju i svi arhijereji dviju crkava.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželio im dobrodošlicu.

“Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli, draga braćo! Dobrodošao, brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća”, napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, poslije 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama, javlja Tanjug.

Srpska pravoslavna crkva je u ponedjeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo s Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender