29. 06. 2022.
Banski dvor: Večeras koncert pijaniste Omera Blentića iz Sarajeva

Banski dvor: Večeras koncert pijaniste Omera Blentića iz Sarajeva

Banski dvor: Večeras koncert pijaniste Omera Blentića iz Sarajeva

U Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, večeras, 20. maja sa početakom 20.00 časova, biće održan koncert pijaniste Omera Blentića iz Sarajeva.

-Omer Blentić je rođen 1977. godine u Banja Luci. Studije klavira završio je na Državnom konzervatoriju u Pragu u klasi prof. Michala Rezeka i prof. dr. Jaromira Kříža, te na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković i prof. Dunje Dimitrijević. Tokom studija sarađivao je u vidu internacionalnih majstorskih radionica sa istaknutim klavirskim pedagozima poput Lazara Bermana, Nelly Akopian, te Davida Wildea – navodi se u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako je tokom svoje umjetničke karijere ostvario je mnogobrojne koncertne aktivnostikao solista, kamerni muzičar i solista s orkestrima diljem koncertnih podijuma u Evropi i Bosni i Hercegovini.

– Njegov opseg umjetničkog tragalaštva i repertoara, obuhvata istaknuta djela klavirske literature od 14. do 21. vijeka. Kao pijanist, ostvario je i nekolicinu značajnih praizvedbi djela savremenih bosanskohercegovačkih i čeških kompozitora u Bosni i Hercegovini. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, trenutno djeluje kao vanredni profesor na odsjeku za klavir na kolegijima: metodika nastave klavira, poznavanje klavirske literature, historija i razvoj klavirske umjetnosti i klavir – dodaju iz Banskog dvora.

Besplatne pozivnice za ovaj koncert možete preuzeti još u periodu od 12.00 do 17.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender