26. 06. 2022.
Broj oboljelih od majmunskih boginja povećan na 92

Broj oboljelih od majmunskih boginja povećan na 92

Broj oboljelih od majmunskih boginja povećan na 92

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je informisana o 92 potvrđena i 28 sumnjiva slučaja majmunskih boginja u zemljama u kojima ovaj virus nije endemski.

Utvrđeni slučajevi nisu povezani sa putovanjima u oblasti u kojima je ovaj virus endemski prisutan, što je „veoma neobično“, objavljeno je na „Tviter“ profilu SZO.

Virus se prenosi među ljudima bliskim fizičkim kontaktom u slučajevima koji su simptomatski, prenosi TASS.

-Na osnovu dostupnih informacija, slučajevi su uglavnom, ali ne ekskluzivno, identifikovani među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima i koji traže pomoć na nivou primarne zdravstvene zaštite i klinika za seksualno zdravlje – navodi SZO.

Genetskim sekvenciranjem uzoraka iz slučaja u Portugaliji utvrđena je bliska veza sa slučajevima koji su „izvezeni“ iz Nigerije u Veliku Britaniju, Izrael i Singapur 2018. i 2019. godine, javlja Srna.

Zemlje u kojima je ovaj virus endemski prisutan su Benin, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Gana (samo kod životinja), Obala Slonovače, Liberija, Nigerija, Republika Kongo, Sijera Leone i Južni Sudan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender