29. 06. 2022.
Danas počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu, u fokusu Ukrajina

Danas počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu, u fokusu Ukrajina

Danas počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu, u fokusu Ukrajina

U švajcarskom skijaškom centru Davos, nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom, počinje danas godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (VEF), a na četvorednovnom skupu će jedna od glavnih tema biti Ukrajina.


Dugotrajna pandemija, divljanje inflacije, pad berzi i rat u Ukrajini turobna su stvarnost zbog koje se ovogodišnji VEF-a održava pod nazivom „Istorija na prekretnici”.

Ne samo da je drugačiji globalni ekonomski i geopolitički ambijent u kojem se održava skup, već su i vremenski uslovi promijenjeni. Umjesto uobičajenog snijega i oštrog januarskog vazduha, majski Davos prati kiša, pa je VEF u pakete dobrodošlice za učesnike uključio kišobrane umjesto krampona, prenosi “Blumberg”.

Lista gostiju je takođe kraća za više stotina imena, a upadljivo je odsustvo mnogih titana iz svijeta finansija, poput šefova Goldman Saksa, JPMorgan Čejsa, Blek Roka, a izostao je i kontingent ruskih superbogataša, od kojih su neki, koji su prisustvovali forumu 2020, sada pod sankcionijama. Njujorška agencija napominje da je odustno i mnogo poslovnih magnata iz Kine.

Istovremeno, Rojters piše da je Rusija po pravilu imala svoju kuću na Svjetskom ekonomskom forumu za poslovne lidere i investitore, a da su ove godine ukrajinski umjetnici preuredili prostor u glavnoj ulici u Davosu u „Rusku kuću ratnih zločina” s fotografijama bijede i razaranja. Rusija negira optužbe za ratne zločine u sukobu.

Učesnicima VEF-a će se, kako navodi britanska agencija, putem video linka obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a među govornicima su i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, njemački kancelar Olaf Šolc i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Osim ukrajinske krize, oporavak nakon pandemije, borba s klimatskim promenama, budućnost rada, korišćenje novih tehnologija su među temama o kojima će se razgovarati u Davosu.

Na poslovnom planu, diskusije na WEF-u će se verovatno fokusirati na pogoršanje situacije na finansijskim tržištima i pogoršanje globalne ekonomije, javlja Tanjug.

Uprkos svemu, očekuje se da će skup privući oko 2.000 posetilaca. Među njima će biti i oko 90 bogataša sa “Blumbergove” liste milijardera, uključujući filantrope Bila Gejtsa i Džordža Soroša, mogula hedž fondova Reja Dalija i Indijca Gautama Adanija, koji je ove godine usljed naglog skoka ličnog bogatstva postao šesta najbogatija osoba na svijetu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender