27. 06. 2022.
Položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima ViPVO-a

Položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima ViPVO-a

Položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima ViPVO-a

Na aerodromu Mahovljani u Banjaluci položeni su vijenci na spomenik za 61 poginulog pripadnika Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane /ViPVO/ Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske, izaslanik predsjednika Republike, članovi porodica poginulih pripadnika i bivši pripadnici ViPVO, delegacije Trećeg pješadijaskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija priosteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života, kao i lokalnih zajednica.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos za 61 poginulog pripadnika /ViPVO/.

Doprinos ViPVO u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske bio je ogroman.

Prema obavještajnim podacima iz komande NATO-a u Briselu i pisanju lista “Vašington post”, ViPVO je tokom NATO agresije na Republiku Srpsku ukupno uništio 32 letjelice NATO /aviona i helikoptera/, od kojih su neki pali u more ili na teritoriju zemalja u okruženju.

ViPVO poseban doprinos su dali u Operaciji Vojske Republike Srpske “Koridor”, operaciji “Kiseonik” ili “12 beba”, kao i neprijateljskim operacijama “Una-95” i “Sana-95”.

Avijacijske jedinice ViPVO su tokom rata 1992-1995. izvršile 1.357 borbenih letova – sa 933 časa naleta, a helikopterske jedinice su izvele 516 borbenih letova i uništile 432 neprijateljska cilja, te više od 6.000 letova pri kojima su prevezle 11.522 lica, od kojih više od 80 odsto ranjenika sa prvih linija sukoba, kao i 924 tone različitog tereta.

U toku rata, iz ViPVO poginulo je 57 pripadnika, od kojih 29 vojnika i 28 starješina, a za još četiri pripadnika ovog vida Vojske Republike Srpske još se ništa ne zna.

Vazduhoplovci sa ponosom ističu da su se sve jedinice i borci ViPVO tokom rata u BiH potpuno pridržavali odredaba međunarodnog ratnog prava i da nijedan pripadnik vida ViPVO nije optužen pred Haškim tribunalom, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender