26. 06. 2022.
Viteški festival na zidinama Kastela oživjeće prošla vremena

Viteški festival na zidinama Kastela oživjeće prošla vremena

Viteški festival na zidinama Kastela oživjeće prošla vremena

I ove godine na zidinama Kastela oživjećemo prošla vremena vitezova, viteških dama, viteških oklopa i oružja koje zveči. Probudićemo potisnuti plemeniti duh viteštva koji je ostao zarobljen u lagumima tvrđave Kastel i novim generacijama dati priliku da iz prve ruke saznaju kako se nekad živjelo, ratovalo i voljelo.

KASTRUM 2022!

Peti međunarodni viteški festival  – “Kastrum 2022”, biće održan na tvrđavi Kastel u Banjaluci, od 3. do 5. juna!

Organizator viteškog festivala je Suvereni vojni viteški red “Čuvari koplja Svetog Georgija” iz Banjaluke. Grad Banjaluka kao partner Viteškog reda, podržava ovaj događaj koji Banjaluku pozicionira na mapi viteških turnira u regionu i svijetu.

Program festivala:

Kao svojevrstan uvod u Festival, u Kamenoj kući na Kastelu, u četvrtak, 2. juna, u 19 časova, biće otvaranje izložbe pod imenom ĆIRILICA JE MOJE PISMO, a na izložbi će biti izloženo: faksimil Miroslavljevog jevanđelja, mača iz Vrbasa koji će nam predstaviti Muzej Republike Srpske i predavač Janko Vračar, kaligrafija prof. Ivana Stratimirovića, Dušana Mišića, Svetozara Pajića i odora Nemanjića, koji su korišteni prilikom snimanjaTV serije o dinastiji Nemanjića (Nemanjići – Rađanje kraljevine), a biće otvorena za posjetu sve do 8. juna.

Prvi dan festivala je petak, 3. jun, od 18 časova i počinje okupljanjem ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, gdje će biti obilježeno vjenčanje kralja Stefana Dragutina i ugarske princeze Kataline Arpad, javljaju Nezavisne novine.

Nastaviće se svečanim defileom učesnika od Hrama Hrista Spasitelja do tvrđave Kastela i koncertom etno-grupa “Trag” i “Iva”. ULAZ NA KONCERT JE BESPLATAN

U subotu, 4. juna, i nedjelju, 5. juna, aktivnosti će početi od 10 časova (bohurt borbe, konjanici, mačevanje, streličarstvo, radionice i škola mačevanja).

Drugog i trećeg dana festivala (4. i 5. jun) ulaz na festival će se naplaćivati pet maraka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender