28. 06. 2022.
Iz matičnih knjiga: Banjalučani biraju i tradicionalna i savremena imena za svoje dijete

Iz matičnih knjiga: Banjalučani biraju i tradicionalna i savremena imena za svoje dijete

Iz matičnih knjiga: Banjalučani biraju i tradicionalna i savremena imena za svoje dijete

U ovoj godini, naši sugrađani za svoju djecu birali su, kako tradicionalna, tako i savremena imena, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

-U Matičnu knjigu rođenih u našem gradu u posljednjih nekoliko godina, pa tako i ove godine, dječacima su više određena tradicionalna imena, poput imena Vasilije, Jovan, Lazar, Mihajlo, Veljko, Momčilo, Mihajlo, Lazar, Arsenije, Bogdan, Gavrilo, Uroš, Dušan, Todor, a djevojčicama, uglavnom, savremenija imena. Neka od često određenih imena za dječake su Aleksej, Aleksa, Pavle, Marko, Vuk, Lazar, Stefan, Viktor, Filip; za djevojčice se ponavljaju češće imena, poput: Ana, Sofija, Teodora, Mila, Isidora, Mia, Milica, Una, Lana, Kalina – navode iz ovog Odjeljenja.

Dodaju kako su tradicionalna imena koja roditelji daju djevojčicama, ipak rjeđa.

-Od tih imena možemo izdvojiti sljedeća, a to su: Anđelija, Dara, Vjera, Danica, kao i neka tradicionalna češće određivana imena, poput: Milica, Jovana, Marija, Ana – dodaju iz resornog Odjeljenja.

Dodaju kako su roditelji davali i nešto drugačija i neobičnija imena.

-Tako su neobična imena određena djevojčicama Tessa, Zoi, Snena, Teona, Iskra, Dalija, Zara, Melani, Magdalena, Korana, Dora, Lorena, Elen, Fevronija, Ilina, Tija, dječacima, na primjer Nestor, Mark, Harun, Noa, Tibor, Adijan, Sebastijan, Krsman, Anastas – navode iz Odjeljenja za opštu upravu.

Dešavalo se, kažu, da djeci roditelji daju i dva imena.

– U malom broju slučajeva djeci su određivana dva imena, a jednako tako, u rijetkim slučajevima i dva prezimena. Primjeri duplih imena za djevojčice su, na primjer Ena Mihaela, Petra Lukija, Vjera Aria, Violeta Lea, a za dječake ime kao što je Vasilije Predrag – naveli su oni.

Kako su kazali, bilo je i slučajeva da roditelji svojoj djeci daju imena koja su uobičajena za imena van naših granica, kao što su Mark, Noa, Elen, Nika, Tessa, Sebastijan.

Iz Odjeljenja za opštu upravu podsjećaju da rok za upis imena djeteta u matične knjige traje 30 dana od dana rođenja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender