02. 07. 2022.
U Zalužanima završen 10. memorijalni kup “Pet zvijezda”

U Zalužanima završen 10. memorijalni kup “Pet zvijezda”

U Zalužanima završen 10. memorijalni kup “Pet zvijezda”

Ni kiša, ni tmurni oblaci nisu pokvarili adrenalinsko uživanje zaljubljenika u padobranstvo iz čitave regije, koji su se u Banjaluci okupili na, jubilarnom, desetom memorijalnom kupu “Pet zvijezda”, u čast preminule petorice mladića.

Osim domaćih ekipa, na ovo takmičenje odazvali su se i padobranci iz regiona, ali i Mađarske i Austrije. Najbolja ekipa nakon pet turnusa bio je tim iz Prijedora, dok je individualno prvoplasirani bio Zoran Lakić iz Podgorice.

Pilot i direktor Vazduhoplovnog kluba “Skydive” Zlatan Crnalić za “Glas Srpske” kaže da je memorijalni kup “Pet zvijezda” takmičenje gdje se miješaju emocije, ali ističe da je ipak najvažnije da je sve bilo organizovamno na zavidnom nivou, tako da će najveći grad Srpske svi napustiti zadovoljni.

 – To je za nas obaveza i put kojim treba da nastavimo dalje. Nažalost, i moj sin je tada preminuo, bio je pilot u tom trenutku. Samo oni znaju kako im je i šta bilo – rekao je Crnalić.

Prema njegovim riječima, učestvovalo je ukupno 48 takmičara, u devet ekipa. Pored tri ekipe iz Srbije, tu su bili njihovi sportski prijatelji iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Mađarske i Austrije.

– Slovenci su imali obilježavanje godišnjice na današnji dan pa nisu došli iz tog razloga. Uz svu našu dobru volju, vremenske prilike nam nisu omogućile da ispunimo kompletan plan skokova do kraja, odradili smo pet i smatram da  je kompletan dojam ispunjen – kazao je Crnalić.

Predsjednik Vazduhoplovnog kluba “Skydive “ Rade Čajić, rekao je za “Glas” kako je deseti  memorijalni kup “Pet zvijezda” tako da imaju iskustvo, ali i mogućnost da porede sa prethodnim, pa smatra da je ovo takmičenje  ne zaostaje nimalo u odnosu na prethodne.

– Devet ekipa je došlo, tu su i naši tradicionalani gosti Vojska Srbije. Pet turnisa je u potpunosoti završeno što je po propozicijama dovoljno.  Svi bismo voljeli da završimo takmičenje do samog kraja ali meterološke okolnosti su takve, nema  potrebe da dovodimo ni ljude, niti opremu u krajnje rizične situacije. Svi koji su nastupali su zadovoljni – rekao je Čajić te dodao da će se truditi da njihovi prijatelji dođu i iduće godine, te da iz Banjaluke kući ponesu pozitivnu energiju i najljepše uspomene.

Šampion u indidvidualnom konkurenciji iz glavnog grada Crne Gore  Zoran Lakić,  rekao je za “Glas” da se 42 godine bavi padobranstvom. Nastavnik je padobranstva i takmičar VK “Špiro Mugoša” iz Podgorice. Kaže, da je ovo za njega posebno takmičenje iz više razloga.

– Prelijepa tri dana su iza nas. Moram da pohvalim organizatore. Vremenski uslovi su bili poprilično teški. Uspjeli smo da  kompletiramo peti turnus koji je započet još u subotu. Dolazimo svake godine na memorijalni kup, koji za mene ima poseban značaj.  Bio sam mnogo dobar drug i veliki sportski rival sa pokojnim Nemanjom Goronjom – rekao je Lakić i dodao da dolaskom u Banjaluku održavaju sjećanje na momke koji su izgubili živote u toj avio-nesreći.

Tragediju, u kojoj su 20. maja 2012. godine poginuli pilot Alen Crnalić (24), dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), instruktor Stefan Karanović (24) i padobranci kojima je to trebalo da bude prvi pravi skok Nikola Stević i Srđan Kosić, posmatrali su roditelji i prijatelji nastradalih.

Tradicija

Na memorijalni kup “Pet zvijezda” već godinama tradicionalno se odaziva i ekipa iz Osijeka. Tako je bilo i ovog puta, rekao je za “Glas” Tomislav Duvnjak.

– Osječka ekipa dolazi već tradicionalno i moram reći da se uvijek osjećamo dobro, lijepo smo primljeni i samo tamičenje je na jednom vrhunskom nivou. Ovaj memorijalni kup je posebno označen u našem kalendaru. Uvijek sa tugom u srcima dolazimo u Banjaluku, sjećajući se preminulih mladića, ali i sa radošću jer ćemo vidjeti svoje prijatelje koji nas lijepo dočekaju  – rekao je Duvnjak za Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender