04. 07. 2022.
Đajić: Omogućiti još kvalitetnije liječenje oboljelih od multiple skleroze

Đajić: Omogućiti još kvalitetnije liječenje oboljelih od multiple skleroze

Đajić: Omogućiti još kvalitetnije liječenje oboljelih od multiple skleroze

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas da sa svojim kolegama želi da pronađe mogućnost još boljeg i kvalitetnijeg liječenja oboljelih od multiple skleroze.

“Danas sam došao da podržim oboljele i kao direktor najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ali i kao specijalista neurolog. Zajedno smo radili mnogo, ali smatramo da može i bolje i obećavam da ćemo učiniti sve da oboljeli od ove bolesti u Srpskoj imaju tretman kao oboljeli u mnogo razvijenijim zemljama”, rekao je Đajić novinarima u Banjaluci, gdje je Udruženje multiple skleroze Republike Srpske uz podršku UKC-a obilježilo 30. maj – Svjetski dan multiple skleroze.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Srpske Miroslav Vukomanović kaže da se oboljeli od te bolesti, kojih je više od 2.000, susreću sa brojnim problemima, prvenstveno kada je riječ o lijekovima, te sa diskriminacijom onih koji ne mogu da ostvare svoja prava u smislu uvećanog radnog staža.

“Na godišnjem nivou osobe oboljele od multiple skleroze imaju pravo na tri mjeseca, međutim mnogi to još nisu ostvarili”, rekao je Vukomanović.

On je istakao i da grad Banjaluka “usporava i koči”, kada je riječ o pravu na tuđu njegu i pomoć, dok je u drugim gradovima i opštine kao što su Laktaši, Srbac, Brod Bijeljina to mnogo lakše ostvariti.

On je naveo da se Udruženju dosta ljudi javlja za finansijsku pomoć zbog niskih primanja, te dodao da je to teško jer je pomoć Grada Banjaluka minimalna i iznosi svega 800 KM godišnje.

Prema njegovim riječima, starosna granica oboljelih bila je 20 goodina, ali danas od ove bolesti sve više oboljevaju i djeca od 12 do 15 godina.

Doktor u UKC-u Tanja Grbić rekla je da je virus korona nešto što je kod lica koja imaju sklonost da obole od multiple skleroze u određenom trenutku fizičke iscrpljenosti ili stresa može biti okidač za “prvu epizodu” bolesti.

Ona je ocijenila da je veoma važno da oboljeli od multiple skleroze imaju obezbijeđnjenu terapiju i naglasila da tokom pandemije niko od pacijenata nije ostao bez lijeka.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv multiple skleroze udruženje iz Srpske želi da skrene pažnju javnosti na oboljele od ove teške bolesti i na njihov položaj u društvu.

Svjetski dan multiple skleroze se obilježava širom svijeta da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih, pravovremenim početkom liječenja odmah nakon dijagnostikovanja bolesti jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji učestvovanjem u događajima i aktivnostima podižu svijest o multiple sklerozi kao globalnom problemu, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender