26. 06. 2022.
Grad prelazi na sistem prikupljanja otpada “od vrata do vrata”

Grad prelazi na sistem prikupljanja otpada “od vrata do vrata”

Grad prelazi na sistem prikupljanja otpada “od vrata do vrata”

Na  osnovu iskustva da su najuređenija naselja u kojima nema kontejnera za odlaganje otpada, Grad je odlučio da će preći na sistem prikupljanja otpada tzv. od vrata do vrata.

To podrazumijeva da bi mještani  u kojima su većinom individualni stambeni objekti iznosili otpad u dane odvoza pred svoju kapiju (nikako na put) u vrećici ili u kanti, a vozilo komunalnog preduzeća koje pruža uslugu odvoza bi dolazilo do svake kuće u naselju i vršilo odvoz.

U određenim naseljima (Lazarevo i dijelom Lauš) otpad se odvozi na ovakav način već duži vremenski period, istina, zbog nemogućnosti postavljanja kontejnera u uskim ulicama, te u ovim naseljima je minimum rasutog otpada po sporednim ulicama.

Ovakav sistem prikupljanja otpada Grad planira u najkraćem vremenskom roku provesti na teritoriji cijelog grada, osim u dijelovima grada u kojima su dominantni kolektivni stambeni objekti.

„Eko kontejneri“ su bili postavljeni na nekoliko lokacija u gradu i biće postavljeni nakon što se uradi studija pozicija i utvrdi potreba na terenu.

Novčane kazne su propisane članom 109. Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Banja Luka br.6/18) i iznose od 500 do 7.000 KM za prekršaj pravnom licu, a od 200 do 1.800 KM odgovorno lice u pravnom licu, dok kazna za fizičko lice u prekršaju iznosi od 100 do 1.00 KM, a nadzor da li se odredbe ove Odluke provode na način kako je propisano kontroliše komunalna policija ili nadležni inspektor.

U proteklom vremenskom periodu, predstavnici komunalne policije obavještavali su sugrađane u svim naseljima da će doći do izmještanja kontejnera, kako usmenim, tako i pismenim putem.

Podsjećamo, u najvećoj akciji čišćenja Banje Luke „Čisto lice grada“, pristupilo se nikad većem čišnjeu grada u svim mjesnim zajednicama – čistile su se divlje deponija, uređivale su se saobraćajnice i slično, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender