02. 07. 2022.
Ministarstvo: Nedopustivo da učenici budu smješteni u neprihvatljivim uslovima

Ministarstvo: Nedopustivo da učenici budu smješteni u neprihvatljivim uslovima

Ministarstvo: Nedopustivo da učenici budu smješteni u neprihvatljivim uslovima

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, kojim im je ukazalo na neophodnost većeg angažovanja na obezbjeđenju odgovarajućih uslova smještaja, ishrane i boravka učenika na ugovorenim destinacijama gdje se realizuju đačke ekskurzije i škole u prirodi.

Dopis je školama upućen na osnovu brojnih saznanja i pritužbi roditelja učenika na uslove boravka i putovanja učenika u okviru izvođenja ovih aktivnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Upućen je i dopis Asocijaciji turističkih agencija Republike Srpske, kojim je ukazano na neophodnost strogog pridržavanja uslova putovanja i ugovorenih obaveza kada je riječ o realizaciji ekskurzija i škole u prirodi za učenike.

Ministarstvo smatra nedopustivim da učenici budu smješteni u neadekvatnim i neprihvatljivim uslovima, te podsjeća da roditelji učenika, kao ugovorna strana, podliježu svim pravima i obavezama koje proističu iz ugovora i opštih uslova putovanja, a u skladu sa Zakonom o turizmu, odnosno Zakonom o zaštiti potrošača.

– U tom smislu, najoštrije osuđuje svako kršenje pomenutih zakona, te zahtijeva da se turističke agencije, odabrane od škola kao izvođači đačkih ekskurzija i škola u prirodi, strogo pridržavaju uslova putovanja i ugovorenih obaveza – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da, prema Pravilniku o načinu organizovanja proširenog programa i Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta, organizatori ekskurzija i škola u prirodi su školska rukovodstva koja, u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, ugovaraju određene destinacije sa turističkim agencijama i u tom smislu snose odgovornost za pripremu, organizovanje i izvođenje ovih aktivnosti sa učenicima.

– U slučaju eventualnih propusta u samoj organizaciji i realizaciji ekskurzija i škola u prirodi, organizatori iz škola i turističke agencije dužni su da ih što prije otklone, te obezbijede sigurnost i zaštitu zdravlja učenika i nastavnika – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo ne može snositi odgovornost za nepoštivanje ugovornih prava i obaveze između škola i turističkih agencija, te da je naložilo da odgovorna lica u školama izvrše detaljnu provjeru i ispunjenost uslova putovanja prije potpisivanja ugovora o realizaciji putovanja u okviru izvođenja ekskurzija i škole u prirodi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender