04. 07. 2022.
Gradonačelnik o Regulacionom planu: Postoji mnogo strana koje moramo saslušati i uvažiti njihova mišljenja

Gradonačelnik o Regulacionom planu: Postoji mnogo strana koje moramo saslušati i uvažiti njihova mišljenja

Gradonačelnik o Regulacionom planu: Postoji mnogo strana koje moramo saslušati i uvažiti njihova mišljenja

Gradonačelnik Draško Stanivuković komentarisao je javnu prezentaciju Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada, koja je privukla veliko interesovanje javnosti.

Gradonačelnik kaže da ponosan na Banju Luku u kojoj su građani uključeni u procese u gradu, da javne rasprave zato i postoje, ali je sasvim jasno kako jedan Regulacioni plan nastaje.

-To je važno reći. Važno je da građani znaju kako Regulacioni plan nastaje i da u kreiranju istog učestvuju svi zainteresovani subjekti, koji daju svoje prijedloge i svoja rješenja – rekao je on.

Posebno se osvrnuo na tri stvari, odnosno tri bitna zahtjeva za izmjenu pomenutog Regulacionog plana.

– Kada govorimo o užem dijelu centra grada, za isti je posebno zainteresovana Srpska pravoslavna crkva. Njihovu polemiku smo čuli i dobili jednu takvu inicijativu od njih. Drugi zahtjev za izmjenu Regulacionog plana dobili smo od investitora, a treći se odnosi na lokaciju na koju je Grad posebno osjetljiv, a to je mjesto gdje će biti Centralno spomen – obilježje – rekao je gradonačelnik.

Poručuju da se zbog svega ovoga Grad suočio sa mnoštvom jasnih stavova, prvenstveno kada se govori o izgradnji Centralnog – spomen obilježja.

-Najjasniji stav porodica poginulih boraca i onih koji su najviše oštećeni u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu jeste da Centralno spomen – obilježje mora da bude u užem centru grada. Sve ostalo, za njih je uvreda – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Dodao je da one druge lokacije, koje su takođe predložene, sa njima je kao prvi čovjek Grada saglasan, ali da arhitekte i porodice kažu nešto poptuno drugo.

-Porodice boraca i udruženja boraca imali su jasan stav od početka kada govorimo o ovome. Objavili smo međunarodni poziv u kojem je jasno naznačeno da arhitekte, koje budu radile na spomen – obilježju, treba da ga prilagode i lokaciji i prostoru – rekao je on.

Osvrnuo se i na zahtjev Srpske pravoslavne crkve za izmjenu regulacionog plana, te dodao da sa njima teku pregovori.

-Naša Srpska pravoslavna crkva od početka izgradnje Hrama sagledava kako da riješi svoje probleme. Želimo i njih da čujemo, da razmatramo njihove prijedloge, da pokušamo da uradimo ono što možemo i da se usaglasimo sa svima. Ovo nije ništa konačno . Moj prijedlog je bio da se objekat za potrebe crkve izradi do „Eurospleta“, tamo gdje su sada takstisti. Tražio sam mišljenje i poručeno mi je da bi struka i dio arhitekata bili zadovoljni time, posebno jer je u neposrednoj blizini crkve – rekao je on.

Gradonačelnik se osvrnuo i na lokalitet tzv „rupe“, poručivši kako podržava javnu raspravu koja treba da bude održana a sve kako bi se čula mišljenja svih građana.

– Svima je sporna lamela od 11 spratova, a niko ne vidi da tu ima lamela od četiri i pet spratova.  Zaboravlja se da su tu trebale da budu četiri lamele sa jedne i četiri lamele sa druge strane, znači ukupno osam lamela sa po sedam spratova – rekao je gradonačelnik.

On ističe da se sve radi u skladu sa postojećim regulacionim planom.

-Broj spratova je isti, nema dodatnih spratova, samo umjesto u svakoj lameli po sedam, negdje ima četiri, negdje jedanaest, negdje šest, a sve kako bi se bolje uklopilo u ambijent. Da ništa ne diramo iz prethodnog,  postojeći Regulacioni plan je predvidio istu markicu, odnosno ucrtan objekat u odnosu na okruženje, i to je ova koju smo mi ostavili. Koja rezlika je između te dvije markice? – upitao je on.

Gradonačelnik ističe da je, kada je u pitanju izmjena Regulacionog plana za centar, svjestan svega i da sa nekim stvarima ni on lično nije saglasan, te da će pokušati da nađu najbolje rješnje za sve.

– Upravo zbog toga svi Regulacioni planovi i idu na uvid, da i javnost da svoj glas. Možemo naći bolja rješenja. Zato će biti i javna rasprava. Nisam ni ja zadovoljan sa svime, znam da može bolje i drugačuje – zaključio je gradonačelnik, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender