25. 06. 2022.
Selak: Osporavanje saradnje Srpske i Srbije je besmislen posao

Selak: Osporavanje saradnje Srpske i Srbije je besmislen posao

Selak: Osporavanje saradnje Srpske i Srbije je besmislen posao

Osporavanje saradnje Srpske i Srbije je još jedan besmislen posao, isto kao i ukidanje RS. Takva priča političarima u Sarajevu donosi glasove i vlast, ali nema nikakvo utemeljenje u realnosti, poručio je u intervjuu za beogradsku Politiku predsjednik SPS Goran Selak.

Govoreći o pritiscima na Republiku Srpsku i odnosima unutar BiH, Selak je istakao da niko ne može da ugrozi interese Republike Srpske ukoliko postoji iskrena sloga i jedinstvo oko nacionalnih pitanja.

– Niko i ništa ne može da nam bilo šta otme ili oduzme ako smo mi u Srpskoj jedinstveni i složni. Srpska ima mehanizme zaštite svojih interesa i te mehanizme ne smijemo ni oslabiti ni obesmisliti. Ključni su sloga i jedinstvo povodom pitanja zaštite interesa RS, ali ta sloga i to jedinstvo moraju da budu iskreni. Politička zrelost podrazumijeva da Srbi ne dovode sami u pitanje interese RS u svrhu dnevne politike i političkih kampanja.

Politička zrelost znači da vlast i fotelje ne mogu biti važniji od Srpske. Najveći izazov je svakako srpsko jedinstvo, koje formalno postoji, ali na kojem treba i dalje uporno raditi u smislu da potpuno razdvojimo partijske, lične i bilo kakve interese od interesa RS. Kada to postignemo, napravili smo ogroman korak – istakao je on.

Selak je naglasio da svako osporavanje saradnje i jačanje veza između Srpske i Srbije predstalja besmislen posao, te da očekuje da će takve politike ubrzo postati prošlost.

Osporavanje saradnje Srpske i Srbije je još jedan besmislen posao, isto kao i ukidanje RS. Takva priča političarima u Sarajevu donosi glasove i vlast, ali nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Očekujem da će nakon toliko izbornih ciklusa i ta stara priča izgubiti na snazi i postati obesmišljena jer građanima Federacije očigledno nisu problem RS ili Srbi, kojih skoro i nema u tom entitetu, nego korumpirani političari, partijski sistem i siromaštvo, te potpuno odsustvo bilo kakve vizije ili plana za privredni oporavak.

Naša politika je tu jasna, nastavak i jačanje saradnje sa Srbijom je prioritet. Imamo saradnju s Pokretom socijalista, koji vodi Aleksandar Vulin i s kojima pored zajedničkih politika i programskih rješenja, dijelimo i jedan zajednički zadatak, a to je još čvršće i šire povezivanje Srpske i Srbije u svim aspektima. Za stranke iz FBiH, takođe, bilo bi mnogo produktivnije da se okrenu dijalogu, saradnji i suživotu, ali dok se to ne desi, mi ne možemo da živimo u prošlosti i da se bavimo njihovim temama. Moramo da idemo naprijed, učimo od boljih i jačamo Srpsku – istakao je Selak.

Govoreći o predstojećim izborima, Selak je naglasio da dogovor između opozicionih partija u Srpskoj tek treba da uslijedi, te da će SPS tražiti široku podršku za svoje programske politike.

– SPS je deo opozicionog bloka na republičkom nivou i sa strankama opozicije dijelimo veći broj programskih ciljeva. Neki konkretan dogovor o zajedničkom djelovanju na izborima tek treba da uslijedi. Podržaćemo najkvalitetnije kandidate za pojedinačne funkcije, ali očekujemo jedinstvenu podršku opozicije našim politikama.

Status stvaraoca Republike Srpske za borce i porodice boraca, zatim 2.500 evra za svaku novorođenu bebu, depolitizacija institucija Srpske i jačanje veza sa Srbijom su neke od tih politika. Moramo da se odužimo borcima, podstičemo rađanje, stvaramo nova radna mjesta, čuvamo mir, a institucije vratimo građanima. Moramo da učimo od Srbije, koja je uprkos krizama i svim dešavanjima i dalje lider regiona. To je posao budućeg premijera, ma kako se zvao, prenosi Srpskainfo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender