02. 07. 2022.
Trivić: Rast cijena energenata uticaće na rast ostalih cijena

Trivić: Rast cijena energenata uticaće na rast ostalih cijena

Trivić: Rast cijena energenata uticaće na rast ostalih cijena

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je danas Srni da će rast cijena energenata, u ovom slučaju nafte, nakon najnoviji dogovora lidera EU o zabrani uvoza ruske nafte imati uticaj na rast cijena ostale robe.

To će proizvesti probleme i EU i nama. Poremećaji traju i cijene skaču iz dana u dan i cijena energenata uvijek ima uticaja na kretanje drugih cijena i prema tome sve to zajedno proizvodi negativne efekte – rekao je Trivić.

Nakon dogovora lidera EU u vezi sa ruskom naftom došlo je do rasta cijena, te barel nafte brent košta 123,3 dolara.

Ekonomista Đurđica Stojadinović smatra da će se ovaj rast cijena nafte odraziti i na Republiku Srpsku kao malu i uvozno orijentisanu ekonomiju.

Ona je istakla da se u stotinjak dana ukrajinske krize Republika Srpska “dobro drži”, potkrepljujući to podacima Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je Srpska za prva četiri mjeseca imala rast industrije od 2,7 odsto, kao i da je za četiri mjeseca ostvarila ukupno spoljnotrgoivnsko poslovanje sa EU veće od 1,2 milijarde evra, sa dvocifrenim rastom vrijednosti uvoza i izvoza.

– Srpska sa EU ostvaruje više od 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja i kretanje toga u budućnosti zavisiće prvenstveno od toga kakve će refleksije na privredu te grupacije imati mjere koje EU preduzima prema Rusiji  – ukazala je Stojadinovićeva, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender