01. 07. 2022.
Brazilci i Čehinje najbrži na Tari- ujedno i sveukupni prvaci svijeta

Brazilci i Čehinje najbrži na Tari- ujedno i sveukupni prvaci svijeta

Brazilci i Čehinje najbrži na Tari- ujedno i sveukupni prvaci svijeta

Ekipe Brazila u muškoj i Češke u ženskoj konkurenciji pobjednici su spusta na rijeci Tari, najteže i najatraktivnije discipline, koja nosi najviše bodova, čime su ujedno postali i svjetski šampioni u raftingu na Prvenstvu koje je održano u Banjaluci i Foči.

Oni su trijumfovali u glavnoj open kategoriji seniora.

Brazilci su stazu dugu 16 kilometara sa velikim brojem izazovnih bukova preveslali za 53 minuta i 50 sekundi, a sedam sekundi poslije njih kao drugi prošli su Japanci, dok su iznenađenje napravili Hrvati plasiravši se na treće mjesto, ispred četvrte Argentine.

U sveukupnom plasmanu, iza zlatnih Brazilaca srebrni su Japanci, dok je bronza pripala Argentini.

Član brazilske ekipe Eduardo Degrandi kaže da su se dobro pripremili i da su očekivali da će sa Japancima biti žestoka borba.

“Znali smo da će se trka riješiti na startu, jer je teško nekoga preteći na rijeci, imali smo bolji start od Japanaca, tako da smo pobijedili”, rekao je Degrandi.

Svjetski šampioni navode da je transport do starta trke kroz kanjon Tare bio težak, ali da ih je oduševila ljepota kanjona i rijeke.

“Na sve napore i teškoće brzo se zaboravi kada se dođe na rijeku, priroda nas je opčinila. Pohvalio bih sve ljude koji su nas ugostili, zaista je vidljivo da ljudi ovdje čuvaju prirodu i rijeku”, istakao je Degrandi.

Kod žena, prvo mjesto osvojila je Češka, ispred drugog Japana i trećih Sjedinjenih Američkih Država /SAD/. I u sveukupnom plasmanu, Čehinje su prve, drugi je SAD, a treći Japan.

Odličan rezultat ostvarila je muška ekipa BiH u master, odnosno, kategoriji veterana, takmičara starijih od 40 godina, osvojivši drugo mjesto u spustu na Tari, a i u generalnom plasmanu. Prvi su Česi, a treći Brazilci.

Član master ekipe BiH Andrej Zamolo kaže da je trka bila naporna i da su imali veliki okršaj sa Brazilom i Česima.

“Poveli smo u trci, a Česi su iskoristili naš problem sa Brazilom sa kojim smo se nekoliko puta preticali pri čemu smo izgubili dosta snage i vremena. Brazil smo na kraju pretekli, ali Čehe nismo mogli stići i na kraju drugo mjesto je realno za nas sasvim odličan rezultat”, rekao je Zamolo.

On je dodao da su smatrali uoči prvenstva da bi bilo kakva medalja za njih bila uspjeh.

“Kada smo krenuli da nižemo medalje iznenadili smo se. Znali smo da smo dobri, ali ovoliko nismo očekivali”, kaže Zamolo.

Iznenađenje su napravili Hrvati, koji su kroz cilj prošli sa trećim vremenom. Tomislav Hoknjec kaže da je organizacija trke bila odlična i da su ih Foči srdačno primili.

“Startovali smo u drugoj grupi, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Rijeka je prekrasna, kanjon isto tako. Mi u Hrvatskoj nemamo puno rijeka, nešto slično Tari je kanjon Zrmanje, a ostalo je dosta lošije”, rekao je Hoknjec.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović ocijenio je da je organizacija Svjetskog prvenstva i u Banjaluci i u Foči bila na najvećem nivou, što su, kako navodi, potvrdili i učesnici.

“Prezentovali smo Taru, Nacionalni park i naše prirodne ljepote na najbolji mogući način, Foču, Banjaluku i Srpsku. Zadovoljni su i želimo da nam rafteri dođu i kao turisti, ne samo kao sportisti. Svi su se oduševili našom prirodom i zaista imamo čime da se ponosimo. Foča ima najbolju prirodu u Srpskoj i BiH, možda i šire”, rekao je Vukadinović.

Medalje u disciplini spust podijeljene su u rafting centru Bastasi, a proglašenje sveukupnih pobjednika i ceremonija zatvaranja je večeras u Foči na platou ispred Akva parka Ušće. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender