29. 06. 2022.

Dojave o bombama u školama širom Srpske

Na adrese brojnih škola širom Srpske jutros su stigle dojave o bombama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštio je da je veliki broj škola u Republici Srpskoj zaprimio mejl sa dojavom u ranim jutarnjim časovima.

– Policijski službenici MUP-a izvršili su protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Ističu da se u školama gdje nije još završen prodivdiverzioni pregled, lice mjesta obezbjeđuje i one neće biti otvorene dok god pregled ne bude završen, odnosno ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji.

Prijetnje su dobile dvije banjalučke osnovne škole  „Ivo Andrić” i „Vuk Karadžić”.

Prema nepotvrđenim informacijama obavljen je pregled u školi „Ivo Andrić“ i nastava bi trebalo da bude redovna od drugog časa.

Prije toga u školi su rekli da ulazak u školu nije moguć sve dok policija ne provjeri da li je sve bezbjedno .

Predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije Mirosav Popržen rekao je za “Nezavisne” da se  slučajno probudio u 02.30 časova i na telefonu vidio mejl.

Tu je bio spisak od 10 banjalučkih škola, nakon čega sam obavijestio policiju –  rekao je Popržen.

On je dodao da je policija odmah reagovala i da su sve škole pregledane do sedam časova.

-Nije ništa pronađeno i u tim školama se nastava odvija normalno – istakao je on.

 „Glas Srpske“ saznaje da se veliki broj policajaca nalazi i ispred Elektrotehničke i Poljoprivredne škole u  Banjaluci, a đaci su izašli iz škola.

-Svi đaci i nastavno osoblje su ispred banjalučke Gimnazije, nakon što je stigao mejl prijetećeg sadržaja – potvrdila je za „Nezavisne“ Vita Malešević, direktorica ove škole.

Dodala je da je policija  u školi.   

I na mejl adresu Centra srednjih škola “Petar Kočić” Srbac noćas u 3.50 časova stigla je anonimna dojava o postavljenoj bombi zbog čega jutros nije počela nastava a učenici, profesori i radno osoblje udaljeni su iz školskih prostorija. Nastava je obustavljena, a đaci poslati kući.

Direktor škole, Milenko Živanić, kaže za “Glas Srpske” da je dojava stigla u “neželjenu poštu” školskog mejla, takozvani “spam”, a naslovljena je sa “Strah”.

– Nakon uvida u poruku pozvali smo policiju i obavijestili Ministarstvo prosvjete i kulture, a učenike i radnike smo evakuisali na bezbjednu udaljenost, odnosno na školsko igralište. Za sada je izvjesno da nećemo imati prvi čas, a da li će nastava danas biti u potpunosti obustavljena o tome će odlučiti ministarstvo – rekao je Živanić.

Dojava je stigla i u Osnovnu školu „Petar Kočić” u Prijedoru.

U srednjoškolskom centru u Trebinju prijavljena je bomba, potvrđeno je u policiji za TrebinjeLive.info. Dojava o bombi stigla imejlom, a nastava je obustavljena.

Prijavu o podmetnutoj bombi policiji je prijavio direktor Gimnazije Mišo Pešić.

Na mail adrese svih derventskih osnovnih i srednjih škola stigle su dojave o postavljenim bombama u objektima škola, potvrđeno je iz Policijske stanice i škola. Nastava je obustavljena. Đacima OŠ “Nikola Tesla” đacima koji diu u drugu smjenu rečeno je da  ne dolaze na nastavu.

Dojave o bombama stigle su i u škole na Čađavici i Sitnici u opštini Ribnik, te u Novom Gradu, Kotor Varošu, Petrovu, Doboju i Kostajnici.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender