04. 07. 2022.
Ombudsman za djecu: Voditi računa kako razgovarati sa djecom u kriznim situacijama

Ombudsman za djecu: Voditi računa kako razgovarati sa djecom u kriznim situacijama

Ombudsman za djecu: Voditi računa kako razgovarati sa djecom u kriznim situacijama

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Gordana Rajić rekla je Srni da treba voditi računa kako razgovarati sa djecom u kriznim situacijama, poput jutrošnje kada je obustavljena nastava zbog dojave o podmetnutim bombama u školama, jer u nedostatku pravih informacija mogu stvoriti pogrešnu verziju događaja, koja za njih može biti zastrašujuća.

Rajićeva je upozorila da djeca razgovaraju o dešavanjima između sebe, pa je bolje da im roditelji i odrasli u saradnji sa zaposlenima u školi objasne šta se dešava i približe situaciju.

“Djeca imaju pravo na informaciju, ali ta informacija treba biti prilagođena njihovom uzrastu i potrebama. Iako je u ovakvim stanjima prioritet zaštititi život i zdravlje djeteta, treba imati u vidu i uticaj ovakvih događaja na njihov psihički rast i razvoj”, rekla je Rajićeva.

Ona je dodala da djeca treba da znaju da je odgovornost odraslih /profesora, nastavnika, učitelja, vaspitača, roditelja i institucija/ da čine sve da bi zaštitili djecu i da bi se što prije sigurno vratila u školske klupe.

Rajićeva je naglasila da je bezbjednost djece najvažnija i uvijek kada je riječ o ovakvim situacijama, posebno kada je ugrožena bezbjednost djece, važno je pratiti instrukcije nadležnih organa.

“U konkretnom slučaju jedan broj učenika unaprijed je obaviješten da neće biti nastave, a oni koje je ta vijest zatekla u prvoj smjeni, evakuisani su i u školskom dvorištu su čekali roditelje da dođu po njih”, rekla je Rajićeva.

Ona je dodala da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na terenu preuzimaju neophodne aktivnosti i mjere s ciljem otklanjanja prijetnje po bezbjednost djece, te će nastava biti nastavljena tek kada povratak bude potpuno siguran.

Veliki broj škola u Republici Srpskoj primio je mejl sa dojavom o bombi, rekla je jutros Srni načelnik Odjeljenja MUP-a Srpske za odnose sa javnošću Mirna Miljanović. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender