29. 06. 2022.
Poklon gradu u čast sjećanja na Tatjanu: Otvorena biblioteka “Sestre Gajić”

Poklon gradu u čast sjećanja na Tatjanu: Otvorena biblioteka “Sestre Gajić”

Poklon gradu u čast sjećanja na Tatjanu: Otvorena biblioteka “Sestre Gajić”

Na poklon svim sugrađanima, u Banjaluci je otvorena biblioteka  „Sestre Gajić“, koja se nalazi u Ulici Vase Pelagića 58.

Biblioteku je gradu poklonila porodica Gajić u čast sjećanja na njihovu kćerku Tatjanu, koja je prije osam godina izgubila bitku protiv Laforine bolesti.

Otvaranju biblioteke prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je priča sestara Gajić priča našeg grada – priča Banje Luke, priča koja nas uči ljubavi i prijateljstvu i spremnosti na nadljudsku borbu za one koje volimo.

Govoreći o biblioteci, gradonačelnik je rekao da je Banja Luka je danas bogatija za jedno posebno mjesto, mjesto na kojem svaki dio podsjeća na ljubav, prijateljstvo i veliku borbu porodice Gajić za svu Lafora djecu svijeta, te dodao da će takvo mjesto uvijek imati podršku Grada.

-Grad je dao svoju podršku radu ove biblioteke i Udruženja „Sestre Gajić, a upravo u čast nadljudske borbe i jednog velikog podviga, uvedena je i nagrada Plaketa „Sestre Gajić“, koja će postojati i kad nikog od nas ne bude. Ona će ostati u amanet svim generacijama da ih podsjeća na najviše ljudske vrijednosti, vrijednosti koji su iznad bilo koga i bilo čega – poručio je gradonačelnik.

On je pojasnio da je ljudska misija  upravo ta da pomažemo jedni drugima, što upravo radi Snježana Gajić svojom borbom za svu djecu Lafore.

– Snježana Gajić se bori za svu djecu Lafore i zato ona predstavlja simbol majčinstva. Borba za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti ujedinila je Banju Luku i Republiku Srpsku. Tako je Republika Srpska u borbi protiv Lafore postala najveći donator na svijetu, iako nije među najbogatijim zemljama svijeta, bogatstvo duha je u ovoj priči pokazalo svoju snagu – rekao je Stanivuković.

-Mnogo emocija, sreća i tuga pomiješane su u ovoj današnjoj priči  posvećenoj našim kćerkama Tatjani i Milani, ali to je u suštini život – koji je satkan i od sreće i od tuge, ali ipak sreća danas nadvisuje tugu – poručila je Snježana Gajić, majka sestara Gajić, koja je u čast sjećanja na preminulu Tatjanu Gajić i borbu ove porodice za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti porodičnu biblioteku ustupila na korištenje svim građanima Banje Luke.

Kako je rekla, takvu odluku su donijeli zbog velike ljubavi koju je Tatjana gajila prema knjizi i čitanju.

– Ideja osnivanja biblioteke „Sestre Gajić“ ne zasniva se samo na konceptu posuđivanja knjiga, već ona predstavlja mjesto na kojem naša djeca, mladi ljudi ali i oni stariji mogu kroz kreativne radionice na jedan kvalitetniji način da iskoriste svoje slobodno vrijeme.

Ona je pojasnila da će ovo biti mjesto na kojem će svako imati priliku da aktivno kreira sadržaje, da organizuje lijepe književne večeri, večeri čitanja, te je izrazila nadu da će koncept koji su zamislili istinski zaživjeti.

Na otvaranju ove biblioteke prisustvovao je i Denis Bojić, autor filma „Lica Lafore“ koji je rekao da će ova biblioteka zaživjeti i postati dio identiteta našeg grada, jer ona predstavlja ideju, želju i ljubav ne samo jedne majke i jednog oca već ljudskog srca da uradi sve moguće i nemoguće da sjećanje na njihovu kćerku Tatjanu ostane vječno, navode iz Gradske uprave.

– Snježanina borba i sve što čini predstavlja trajno bogatstvo koje samo srce majke može da podari onima koje voli, a ujedno njena ljubav predstavlja putokaz svim onima koji se nađu na tom putu – poručio je univerzitetski profesor Đorđe Vuković.

Poklon gradu u čast sjećanja na Tatjanu: Otvorena biblioteka “Sestre Gajić”
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender