02. 07. 2022.
Večeras kulturno-umjetnički program “U susret Spasovdanu”

Večeras kulturno-umjetnički program “U susret Spasovdanu”

Večeras kulturno-umjetnički program “U susret Spasovdanu”

Sve je spremno za obilježavanje krsne slave grada – Vaznesenja Gospodnjeg Spasovdana, a sugrađani su pozvani da se pridruže i uzmu učešće u obilježavanju ovog važnog praznika.

Program obilježavanja Spasovdana počinje večeras, 1. juna, u 20 časova, kada će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održan bogat kulturno–umjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu“. 

Gost večeri biće umjetnica Ivana Žigon, a učesnici programa večeras su: mješoviti horovi SPD „Jedinstvo“ i Akademije umjetnosti Banja Luka, folklorni ansambl i narodni orkestar ANIP „Veselin Masleša“, kvartet gitara Srednje Muzičke škole „Vlado Milošević“, Ženska vokalna grupa SPD „Jedinstvo“ i Gradski tamburaški orkestar.

U četvrtak, 2. juna, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača.

Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama (u 10.45 časova).

Prvi put ove godine uz veliki slavski sto i prigodno posluženje za sugrađane, 2. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“. I u ovom programu sve prisutne očekuju zanimljivi sadržaji, poput revije Udruženja „Duga“, nastup KUD „Piskavica“, grupe „Dar“ i Arambašić orkestra.

Naime, slava je vijekovima tradicija srpskog naroda, a Banjalučani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, pa će te večeri biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 3. juna  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 20.00 časova očekuje i Festival guslara Republike Srpske, navode iz Gradske uprave.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Povodom obilježavanja krsne slave grada Banjaluke, Spasovdana, doći će do obustave saobraćaja u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice aleja Svetog Save do Ulice Marije Bursać i to:

  • dana 01.06.2022. godine, u vremenu od 19.30 do 21.30 časova
    dana 02.06.2022. godine, u vremenu od 10.30 do 12.30 časova.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender