26. 06. 2022.
Cvijanović: Dojave o bombama dio globalne akcije

Cvijanović: Dojave o bombama dio globalne akcije

Cvijanović: Dojave o bombama dio globalne akcije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da su prijetnje o postavljenim eksplozivnim napravama u školskim i zdravstvenim ustanovama dio globalne akcije, te da je važno pronaći one koji prijetnje upućuju.

“Udarate na one koji su najosjetljiviji, prvo ste to uradili sa djecom i bili su zabrinuti roditelji, djeca i nastavno osoblje, a onda idete dalje, pa pravite pometnju kada je riječ o pacijentima i zdravstvenim radnicima koji predano rade”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je važno svaku tu prijetnju temeljno provjeriti, a onda i pronaći one koji imaju takve loše namjere.

“Postoje razne vrste uznemiravanja, hibridnih ratova, svega nečega što se danas dešava u svijetu koji postaje više svijet dezinformacija nego informacija, ali mislim da jeste za svaku osudu i dajem podršku našim institucijama da rade na rasvjetljavanju ovakvih stvari”, rekla je Cvijanovićeva.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske jutros je dojavljeno da je postavljen eksploziv, a isto se dogodilo i juče u više od 400 osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, nakon čega je policija ustanovila da su dojave bile lažne.   

Cvijanović: Bundestag treba da ima izbalansiran stav o stanju u BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da stav njemačkog Bundestaga da su Srbi i Hrvati krivi za stanje u BiH pokazuje besmislenost, jer bi, kako je naglasila, svaka ozbiljna instituciji u svijetu trebalo da ima izbalansiran pristup i da uzme u obzir sve elemente koji su važni da bi mogli ocjenjivati neku situaciju.

Cvijanovićeva kaže da ne zna zašto bi se Bundestag na taj način bavio BiH i zauzimao bilo kakve stavove.

“Dovoljno je što već imamo razne polemike u okviru institucija EU, pa najbolje da to imamo još u svakoj pojedinačnoj državi članici koja se, evo, bavi tuđim dvorištem i problemima, a malo kad priča o sopstvenim”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, bilo je velikih neslaganja i neki ljudi su zagovarali da se i Bošnjaci i bošnjačka elita, koja je sada na vlasti, stavi “na tapet”, ali su, po oprobanom receptu, razni lobisti sprečavali određene stvari.

“Ne mislim da to pomaže BiH. Zamislite da sjedite u nekom parlamentu u nekoj državi i onda identifikujete i govorite ko je za šta kriv, a da se pri tom niste potrudili da ovdje, kada imate svoje ljude na terenu, dobijete adekvatne izvještaje i da imate informacije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da “leteći izaslanici”, koji dolaze u BiH provedu dva tri dana, vrte se po regiji, saslušaju nekoga i na kraju konačnu adresu nađu u Sarajevu gdje im se “neko dobro iskuka kako su krivi Srbi i Hrvati”.

“Smatram da je to besmisleno i obmanjivanje svake institucije koja pretenduje da bude ozbiljna, a vjerujem da su njemačke institucije ozbiljne te je onda neozbiljno da na takav način donose svoje stavove”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji, te istakla da je to temi koja privlači pažnju građana, ali i republičkih institucija. Cvijanovićeva je istakla da je u BiH u oblasti spoljne politike potpuni nered. “

U tom neredu imate djelovanje određenih samozvanih predstavnika koji su imenovani vani i odlučuju kako žele da odlučuju i ne uvažavaju činjenicu da nemate zauzete stavove po brojnim pitanjima, a ne samo o sankcijama prema Rusiji”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. Ona je navela da postoje brojni stavovi na unutrašnjem planu koji su nedefinisani od onih koji su nadležni za to.

“Pa onda imate neke samozvane strijelce ili one koji rade po diktatu Bisere Turković i promovišu stavove koji nemaju veze sa realnošću u BiH. Živimo u potpunom neredu BiH, koja može da živi i opstane jedino onda kada zaista bude ravnopravna zajednica ravnopravnih naroda, koji u njoj imaju jednaka prava, bez obzira na njihovu brojnost”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je u posljednje vrijeme očigledan invazivni pristup bošnjačke politike. “U toj politici nastoje na sve moguće načine da okrive svakoga i svako im je kriv, samo oni nisu.

Mislim da je to receptura koja vodi u sunovrat, a ne u neki boljitak. Ne mogu da vjerujem da mogu na taj način da koncipiraju svoje stavove i da ih promovišu putem svojih predstavnika u svijetu i da obmanjuju taj svijet”, rekla je Cvijanovićeva. Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za ponedjeljak, 6. juni, posebnu skupštinsku sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

Sjednica je sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Na sjednicu su pozvani predsjednici parlamentarnih političkih partija i imaće mogućnost da se obrate na sjednici u trajanju do 10 minuta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender