27. 06. 2022.
Gasprom sumirao: Većina evropskih uvoznika plaća u rubljama

Gasprom sumirao: Većina evropskih uvoznika plaća u rubljama

Gasprom sumirao: Većina evropskih uvoznika plaća u rubljama

Gasprom je kompletirao spisak evropskih kompanija koje su odbile plaćanje gasa u rubljama.

Riječ je o šest kompanija iz pet zemalja koje nisu ispunile zahtjev Rusije da gas plaćaju isključivo u rubljama, dok je većina evropskih kompanija i država ipak prihvatilo novu šemu plaćanja. Budući da su majski rokovi plaćanja prošli, ne očekuje se da će druge evropske kompanije odustati od uvoza ruskog gasa.

Isporuke gasa najprije su prekinute bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiG, još u aprilu. Gasprom je zatim 21. maja isključio finski Gasum, a 31. maja gas iz Rusije prestao je da se isporučuje holandskoj kompaniji GasTerra. Od 1. juna prekinute su isporuke za dansku kompaniju Orsted i za Šel Enerdži, prenosi ruski Vzgljad. Prethodno je početkom aprila Litvanija saopštila da je prekinula uvoz gasa iz Rusije.

“Vjerujem da je ovo maksimalan broj kompanija koje su odbile da pređu na plaćanje u rubljama. Naš institut i drugi stručnjaci predvidjeli su upravo takvu listu. Danska i holandska vlada zvanično su zabranile svojim kompanijama prelazak na šemu plaćanja u rubljama još u aprilu. Kasnije im se pridružila Finska“, rekao je direktor moskovskog Instituta za energetiku i finansije Aleksej Gromov.

Ne izlaze u javnost sa detaljima

Kompanije iz ostalih evropskih zemalja nastavile su da uvoze ruski gas, ali ne izlaze u javnost sa detaljima svog novog sporazuma sa Gaspromom. Većina tvrdi da gas i dalje plaćaju evrima, ne pominjući otvaranje bankovnih računa u rubljama u Gasprombanci. Kompanija MVM iz Mađarske navodi da “plaća u evrima, a Gasprombanka ih konvertuje u rublje i uplaćuje Gaspromu“, prenosi Politiko.

Njemačka kompanija VNG saopštila je da će njihovi računi i dalje biti denominovani u evrima koje uplaćuju Gasprombanci u skladu sa procedurom, kao i da pretpostavlja da “konverzija u rublje neće izazvati nikakve poteškoće“, navodeći da je “otvaranje računa prošlo potpuno glatko“. Nemački uvoznik RWE saopštio je da je “spreman za plaćanje u evrima“, kao i da je otvorio odgovarajuće račune. “Ponašamo se u skladu sa evropskim i nemačkim propisima“, navela je kompanija.

Njemački Uniper, jedan od partnera Gasproma u finansiranju projekta “Sjeverni tok 2“, potvrdio je da je otvorio račun u Gasprombanci i tako napravio aranžman za plaćanje u evrima u skladu sa novim mehanizmom plaćanja. Još jedna kompanija koja je učestvovala u izgradnji gasovoda “Sjeverni tok 2“, francuska Engie izrazila je prošle nedelje spremnost “da izvrši svoje obaveze plaćanja“ sve dok je to u skladu sa evropskim okvirom sankcija. Budući da im dostava gasa nije u međuvremenu prekinuta, logično je zaključiti da su i oni platili.

Italijanska kompanija Eni saopštila je još sredinom maja da je započela “proces otvaranja dva računa u Gasprombanci“, a austrijska OMV je navela da je “primijenila proces plaćanja u skladu sa sankcijama koji obezbjeđuje da isporuke gasa mogu da budu plaćene na vreme“. Češka kompanija ČEZ kratko je saopštila da je uplatu izvršila u evrima u skladu sa preporukom Evropske komisije. “Nećemo komentarisati detalje“, naveli su češki uvoznici ruskog gasa.

I slovački SPP tvrdi da je fakturu uplatio u evrima prema važećem ugovoru “na osnovu mišljenja EU da takvo plaćanje nije kršenje ili zaobilaženje sankcija. Geoplin iz Slovenije saopštio je da je “sa ruskim partnerom usaglasio proceduru plaćanja koja je u skladu sa ugovorom i istovremeno u okviru mera i preporuka institucija EU“.

Koliko je izgubio Gasprom?

Računica pokazuje da je Gasprom izgubio ugovore za isporuke od 20 do 30 milijardi kubnih metara godišnje, a to predstavlja 12 do 20 odsto ukupnog izvoza ruskog gasa u EU, koji je 2021. godine dostigao oko 155 milijardi kubnih metara. U međuvremenu u aprilu je došlo do značajnog priliva tečnog gasa u Evropu, a najveće količine stigle su na terminale u britanskim lukama.

Holandija i Danska računaju na taj gas, kao i na isporuke iz Norveške. Finska ima u planu da se snabdijeva putem gasovoda iz Estonije, dok Poljska računa na pošiljke tečnog gasa koje bi stizale u njihove luke, kao i na gasovod Baltik kojim bi joj gas stizao iz Norveške. Poljska takođe ima pune rezervoare ruskog gasa. Bugarska računa na gas iz Azerbejdžana koji bi joj stizao preko Grčke. Podsjetimo, Rusija od 1. aprila prihvata isključivo plaćanje gasa u rubljama od kupaca iz EU. U tu svrhu predložila je evropskim kompanijama šemu otvaranja dva računa u Gasprombanci, jednog u evrima, a drugog u rubljama, prenosi B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender