27. 06. 2022.
Kako je spriječena proslava Spasovdana u crkvi Hrista Spasa u Prištini

Kako je spriječena proslava Spasovdana u crkvi Hrista Spasa u Prištini

Kako je spriječena proslava Spasovdana u crkvi Hrista Spasa u Prištini

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova zabranili su jutros nekolicini vjernika da prisustvuju, a sveštenicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) da služe liturgiju i režu slavski kolač povodom Spasovdana u crkvi Hrista Spasa u Prištini, a za sveštenike je čitav događaj pritisak na crkvu.

Prištinski paroh Staniša Arsić ocijenio je događaj kao vid pritiska na SPC jer je svima poznato da je Hram Hrista spasa “trn u oku cijeloj Prištini”.

-Ali nadamo se da će uz Božju pomoć da dođe sve na svoje mesto, i da odluka suda zaživi kako treba. Mi imamo odluku suda da je to crkveno zemljište, da je hram u vlasništvu SPC i Eparhije Raško-Prizrenske, ali se i dalje vode sporovi između opštine i fakulteta, koji insistira da je to njihovo zemljište. Zaboravljajući na to da je to isto zemljište nekada oduzeto crvki, a sada je vraćeno i u vlasništvu je crkve – objasnio je on.

Naveo je i drugačija iskustva Manastira Dečani gdje se i pored odluke suda manastirska imovina godinama ne vraća.

-Ovo je samo jedan vid pritiska. U Prištini imamo desetak Srba koji žive, ali imamo crkvu koja deluje i radi, služi se sveta liturgija svakog praznika i nedelje. Ovo je pritisak na SPC-  rekao je on.

Opisujući događaj Arsić je rekao da je sa ocem Gođevcem, sa blagoslovom oko 4.30 došao do Hrama Hrista spasa ali da ih je tu zaustavio i legitimisao policajac.

-Uzeo nam je dokumenta i pozvao pojačanje, pa je došla policija u pancirima sa ličnim naoružanjem. Na moje pitanje u čemu je problem, nikakav odgovor nisam dobio od njih. Iako sam bio obavešten da dolazi poručnik koji zna srpski – rekao je on.

Arsić kaže da djelimično razume albanski pa je shvatio da razgovaraju o tome da crkva nije u funkciji, da je pod sudskim sporom, načuo je da pominju sud.

-Nakon mog daljeg insistiranja nisu želeli da pričaju na srpskom, a dokumente su im držali. Pozvao je policajca iz policijske stanice centar, koji se ranije raspitivao kada će da se služe u tom hramu, da prevede – rekao je on.

Dodao je da je taj policajac otprilike znao kada će biti liturgija, ali i da tačno vrijeme niko nije znao.

-Nismo obavestili ni vernike, samo isključivo one koji su morali i trebali da budu tu. Kao domaćini, ja i Saša, sekretar eparhije, imali smo i kolač – objasnio je Arsić.

Dodao je da ni sa “prevodiocem” nisu dobili nikakav odgovor od policije zašto su spriječeni da otključaju crkvu.

-Jednostavno, držali su nas jedno vreme. Na kraju me pozvao policajac koji govori srpski, rekao da će dokumenta biti vraćena, a da se pokupimo i vratimo odakle smo došli. Tako smo i uradili, mahnuo sam vernicima da ne prilaze, da ih ne bi legitimisali i imali neprijatnosti – rekao je on.

Dodao je da su otišli u hram Svetog Nikole, održali liturgiju i prerezali slavski kolač.

Jednostavno, držali su nas jedno vreme. Na kraju me pozvao policajac koji govori srpski, rekao da će dokumenta biti vraćena, a da se pokupimo i vratimo odakle smo došli. Tako smo i uradili, mahnuo sam vernicima da ne prilaze, da ih ne bi legitimisali i imali neprijatnosti – rekao je on.

Dodao je da su otišli u hram Svetog Nikole, održali liturgiju i prerezali slavski kolač.

Bio je prisutan i Novak Živić iz privremenog organa opštine Priština koji se i prijavio da sledeće godine bude domaćin slave. Pa da tamo gde je i mesto prerežemo slavski kolač, u hramu Hista spasa u Prištini – rekao je Arsić.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender