01. 07. 2022.
Svečanost i tradicija u centru Banjaluke (FOTO)

Svečanost i tradicija u centru Banjaluke (FOTO)

Svečanost i tradicija u centru Banjaluke (FOTO)

Brojni građani pridružili su se velikoj slavskoj trpezi, koja je prvi put ove godine upriličena u porti Hrama Hrista Spasitelja  povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana – slave grada Banje Luke i Sabornog hrama.

Uz prigodno posluženje u okviru programa pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“, izabrani su najbolja pogača i najbolja rakija.

Prvu nagradu za najbolju pogaču osvojile su domaćice Kola srpskih sestara, drugo mjesto osvojila je Maja Preradović, dok je dobitnica treće nagrade Jelena Ostojić, članica KUD „Dragočaj“.

Za najbolju rakiju proglašena je rakija domaćina Dragana Čugalja, drugo mjesto osvojila je rakija KUD „Piskavica“, dok je treću nagradu osvojio KUD „Čajavec“.

– Svaki Banjalučanin danas je domaćin, koji je u portu našeg Hrama došao sa svojom djecom, unučićima i onima koje najviše voli. Raduje me što su sa nama krsnu slavu našeg grada slavile naše porodice. Praznujući  Spasovdan zaista se osjeća ljubav i vjera našeg naroda, a danas smo prikazali kako se proslavljala krsna slava kroz tradiciju i običaje, šta za naš narod predstavlja  slavska svijeća, koja se prenosi s koljena na koljeno – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Gradonačelnik je podsjetio da je srpski narod preživio i mnoga teška vremena u kojem su Srbi pravoslavci bili izloženi progonima i istrebljenju, ali da je krsna slava uprkos svemu opstala.

– Priča o ocu petoro djece koji se prijavio da strada umjesto mladića i sina jedinca osuđenog na giljotinu, uz objašnjenje da njega i njegovu krsnu slavu ipak ima ko naslijediti govori o tome koliko je slava važna srpskom narodu. Zato i mi proslavljamo Spasovdan tri dana onako kako to nalaže stara tradicija i uvjeren sam da će ovo zaživjeti i da će se iz godine u godinu proslavljati na ovaj način – rekao je Stanivuković.

Kako je rekao, broj ljudi koji se odazvao večerašnjoj proslavi govori o tome da je urađena dobra stvar i da Banja Luka zaista ide naprijed, ali i da istovremeno vraća svoju tradiciju.

– Slavska trpeza, pogača, rakija, etno muzika, Zmijanjski vez, Festival guslara dio su naše tradicije – rekao je gradonačelnik, dodavši da je plan da se Banjoj Luci vrati i tradicionalna proslava praznika Duhova, jer je, kako je rekao, važno da sve to bude utkano u dušu našeg grada.

Tokom večerašnje proslave priređeni su i zanimljivi sadržaji, poput revije Udruženja „Duga“, nastupa KUD „Piskavica“, grupe „Dar“ i Arambašić orkestra.

Naime, u čast Spasovdana, a povodom 30 godina postojanja Humanitarnog udruženja žena „Duga“ održana je revija etno mode, na kojoj je predstavljeno dvdesetak modela ukrašenih različitim tehnikama Zmijanjskog veza.

Kako je kazala Vera Stafanović iz Udruženja, revija je zapravo pokazala rezultate tridesetogodišnjeg rada i svrhu postojanja „Duge“.

– Činjenica da su kreatori kolekcije volonteri, da su modeli koji su nosili odjeću volonteri, zapravo najbolje pokazuje bogatstvo „Duge“, čiji se rad već 30 godina temelji na volonterizmu – rekla je Stefanovićeva, podsjetivši da se ovo udruženje izborilo i opstalo uprkos brojnim izazovima i teškim vremenima.

Podsjećamo, obilježavanje Spasovdana ove godine traje tri dana i započelo je juče, 1. juna tradicionalnim kulturno-umjetničkim programom „U susret Spasovdanu“. Služenjem Svete arhijerejske liturgije i svečanom litijom slava je u jutarnjim časovima proslavljena u Hramu Hrista Spasitelja. Program obilježavanja biće nastavljen sutra, 3. juna kada će biti održan Festival guslara Republike Srpske, navode iz Gradske uprave.

Svečanost i tradicija u centru Banjaluke (FOTO)

Foto: V. Ševčuk

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender