01. 07. 2022.
Večeras najveći slavski sto ispred Hrama, bogat kulturno-umjetnički program

Večeras najveći slavski sto ispred Hrama, bogat kulturno-umjetnički program

Večeras najveći slavski sto ispred Hrama, bogat kulturno-umjetnički program

Bogatim kulturno-umjetničkim programom pod nazivom „U susret Spasovdanu“ sinoć je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja počelo je obilježavanje krsne slave grada – Vaznesenja Gospodnjeg Spasovdana.

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je Spasovdan brojnim prisutnim sugrađanima, te istakao da je ove godine pripremljen program obilježavanja krsne slave tokom tri dana – uoči, na dan slave i treći dan.

-Kao pravi domaćini, po našim običajima slavimo slavu našeg grada Spasovdan, koji ima jednu važnu simboliku. Hristos je rekao da ko povjeruje, biće spasen. Naša dužnost je da vjerujemo u našu crkvu, našu vjeru, ali i da vjerujemo u to da možemo da zadržimo optimizam. Da našu vjeru u bolje sutra treba da crpimo ne iz spoljnih okolnosti koje nekada nisu po našoj volji, nego da tu našu vjeru crpimo iz nas samih iznutra, iz dubine naše duše i dubine naše vjere i da zadržimo tu vrstu optimizma – poručio je gradonačelnik.

Kazao je da mu je drago što se tradicionalno okupljamo oko naših hramova.

-Ovdje smo večeras kao narod, kao vjernici okupljeni ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja da proslavimo našu slavu – naveo je gradonačelnik.

On je pozvao sugrađane da danas prisustvuju Svečanoj litiji.

-Osim ručka za naše goste, željeli smo da slavu proslavimo sa našim građanima tako da će za sve njih od 19.30 časova biti pripremljen najveći slavski sto na platou ispred Hrama – naglasio je gradonačelnik, te dodao da će treće veče obilježavanja slave biti posvećeno guslarima.

-Gusle su ono što oblikuje naš narod, najstariji instrument. U vremenima kada se još nije pisalo, prenosile su pjesme, naše slavne pobjede, naše najteže trenutke i prenosile su onaj duh našeg naroda. Dakle, priredili smo program tri dana kako dolikuje i sve radimo pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve – zaključio je gradonačelnik.

Gost večeri bila je umjetnica Ivana Žigon koja je učestvovala u programu manifestacije „U susret Spasovdanu“.

Kako je kazala prošlo je puno vremena kada je posljednji put bila u Banjoj Luci, te je zahvalila domaćinima za čast da bude u Banjoj Luci upravo uoči ovako velikog praznika.

– Za vreme rata bila sam sa majkom ovde, posećivali smo ranjene i mnogo mi je draga Republika Srpska i mnogo je volim. Divan vam je grad – kazala je ona.

Kako je naglasila, raduje je to što mladi ljudi sve više razumiju važnost naših korijena koje treba da čuvamo i da na jedan moderan način idemo dalje.

-Ali, kad zora jednom zarudi, dan svanuti mora, kaže jedan psalm Dobrice Erića, pa tako da i ja glasam za taj optimizam. Hvala što ste opstali i vi ste za nas u Srbiji, kako kaže upravo Dobrica – Nojeva barka za posustalo srpstvo – poručila je Ivana Žigon.

Tokom sinoćne manifestacije, gradonačelnik Stanivuković i starješina Sabornog hrama Hrista Spasitelja protojerej Dragan Maksimović uručili su nagrade pobjednicima literarnog konkursa „Pravoslavna Banja Luka 2022“.

Ove godine to su: Neven Miljatović sa Filološkog fakuleteta Banja Luka za rad sa naslovom „Posljednje iskanje krsnoga znakaza Vasilija Pelagića“, Vuk Mandić sa Filozofskog fakulteta Banja Luka za rad „Četiri dana avgusta“ i Ivana Kovačević sa Filozofskog fakulteta Pale za rad „Nisam ja umro“.

U programu „U susret Spasovdanu“ sinoć su nastupili: Mješoviti hor SPD „Jedinstvo“ i Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banja Luka pod dirigentskom palicom Nemanje Savića, zatim folklorni ansambl i narodni orkestar ANIP „Veselin Masleša“, kvartet gitara Srednje Muzičke škole „Vlado Milošević“, Ženska vokalna grupa SPD „Jedinstvo“, Gradski tamburaški orkestar kojim je dirigovao Zlatan Mirić i Radovan Ivanović – harmonika, student prve godine Akademije umjetnosti Banja Luka.

Program za 2. i 3. jun

U četvrtak, 2. juna na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Prvi put ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane,  2. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“. I u ovom programu sve prisutne očekuju zanimljivi sadržaji, poput modne revije Udruženja „Duga“, nastup KUD „Piskavica“, grupe „Dar“ i Arambašić orkestra. Te večeri biće proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 3. juna  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 20.00 časova očekuje i Festival guslara Republike Srpske.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka, navode iz Gradske uprave.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava građane da će zbog obilježavanja Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana – slave grada Banje Luke, biti obustavljen saobraćaj i to:

u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice Marije Bursać do Aleje Svetog Save,

– 1. juna u vremenu od 19.30 do 21.30 časova,

– 2. juna, u vremenu od 10.30 do 12.30 časova.

od Trga srpskih vladara, na dijelu od Ulice kralja Petra I Karađorđevića do Srpske ulice (ispred glavnog ulaza u Gradsku upravu),

– 2. juna u vremenu od 19.00 do 23.00 časa,

– 3. juna, u vremenu od 19.00 do 23.00 časa.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, dio od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa na Bulevar cara Dušana, te u ulice: Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica MUP-a Republike Srpske.

 Foto arhiva
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender