25. 06. 2022.
Karić i bivša “Modelsica” u šestom paketu sankcija Rusiji

Karić i bivša “Modelsica” u šestom paketu sankcija Rusiji

Karić i bivša “Modelsica” u šestom paketu sankcija Rusiji

Restriktivene mjere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata, a među pojedincima koji su se našli na listi su Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko.

Kako se navodi u Službenom glasniku EU, Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar.

– Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu preduzeća za poslovanje nekretninama u Bjelorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom – navodi se u Službenom glasniku.

Zato, kako se tvrdi u tom dokumentu, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Službeni glasnik EU navodi da se na listi sankcionisanih našla i bivša članica grupe “Models”, supruga ruskog biznismena Andreja Meljničenka, Aleksandra kojoj je suprug – jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, nedavno prepisao dvije svoje velike kompanije.

– Aleksandra Meljničenko supruga je Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača đubriva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK.

Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svojeg supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrijede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamjenila je svojeg supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripajanje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

Osim toga, Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini – navodi se u Službenom listu.

Među 18 subjekata pod sankcijama su razne kompanije koje direktno ili indirektno podržavaju Oružane snage Ruske Federacije i Vladu Ruske Federacije.

Paket sankcija predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zločine u Ukrajini.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u priodu od šest mjeseci za sirovu naftu i do osam mjeseci za ostale rafinisane naftne derivate, javlja Kurir.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender