28. 06. 2022.
Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbijedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susjednih zemalja.

“Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke”, naglasio je Putin, prenosi TASS.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina “očisti vode od mina”.

Kijev može da izvozi žito i kopnenim putem, a najlogičniji put je Bjelorusija, međutim, zapadne sankcije bi morale da budu ukinute za tu zemlju, naveo je Putin.

Ruski predsjednik je podsjetio i da su problemi na globalnom tržištu hrane počeli u februaru 2020. godine, a da uzroci energetske krize leže u kratkovidoj politici Zapada.

Govoreći o problemima sa hranom na globalnom tržištu, on je među uzrocima naveo “kratkovidu politiku evropskih naroda, a prije svega Evropske komisije u energetskoj sferi”, javlja Tanjug.

“Evropljani su se oglušili o naš snažan zahtjev da zadržimo dugoročne ugovore o snabdijevanju evropskim zemljama prirodnim gasom i počeli da ih zatvaraju. Mnogi su i dalje na snazi, ali su oni počeli da ih ukidaju. To se negativno odrazilo i na evropsko tržište energije: cijene su počele da rastu“, izjavio je ruski predsjednik, navodi TASS.

UN su upozorile da se posebno afričke zemlje, koje su uvozile više od polovine svoje potrošnje pšenice iz Ukrajine i Rusije, suočavaju sa krizom “bez presedana” izazvanom sukobom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender