28. 06. 2022.
Vodovod: Potrošači u Donjim Kolima da vodu koriste savjesno i racionalno, za osnovne potrebe

Vodovod: Potrošači u Donjim Kolima da vodu koriste savjesno i racionalno, za osnovne potrebe

Vodovod: Potrošači u Donjim Kolima da vodu koriste savjesno i racionalno, za osnovne potrebe

Saopštenje banjalučkog Vodovoda:

MZ Kola vodom se snabdijeva sa vodovodnog sistema Banjica. Voda sa sistema Banjica snabdijeva plato Manjače i transportuje se do rezervoara Vujanovac odakle dolazi do MZ Kola i MZ Rekavica.

U toku godine kada se voda koristi samo za snabdijevanje domaćinstava i stoke, vodosnabdijevanje je uredno.

Problemi se počinju javljati u ljetnjem periodu kada se voda za piće koristi za zalijevanje bašta i punjenje bazena.

Kako je riječ o veoma dugim dionicama cjevovoda s kojih se snabdijevaju svi usputni potrošači, postojeća mreža ne može da omogući tako velike količine vode u vrijeme povećane potrošnje, te zbog toga dolazi do nestanka vode. Nestanak vode prvo se javlja u višim zonama, a onda se nastavlja prema nižim dijelovima mreže.

Za područje MZ Kola planirana je izgradnja rezervoara u sklopu projekta “Voda 3” čime će se trajno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog područja.

Rezervoar će omogućiti da se skladišti dovoljna količina vode u toku 24 sata i na taj način će omogućiti vodosnabdijevanje datog područja u vrijeme velike potrošnje, koja nastaje u periodu zalijevanja bašta.

Na ovaj način riješen je problem i u dijelu MZ Rekavica, gdje je bila ista situacija sve do izgradnje rezervoara.

Ovim putem upućujemo apel potrošačima u gorenavedenim mjesnim zajednicama da vodu za piće koriste savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu troše samo za osnovne potrebe, a nikako za zalijevanje bašta, zelenih površina, voćnjaka, punjenje bazena, pranje vozila i slično. Na taj način biće omogućene dovoljne količine vode za piće za sve potrošače.

Napominjemo da se potrošači sa područja koja su ugrožena u pogledu snabdijevanja vodom za piće obraćaju mjesnoj zajednici.

Mjesna zakednica se zatim obraća Civilnoj zaštiti u čijoj je nadležnosti, kao jednoj od odjeljenja Gradske uprave, da organizuje prevoz vode do ugroženih područja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender