04. 07. 2022.
Indija testirala nuklearnu raketu dometa do 4.000 kilometara

Indija testirala nuklearnu raketu dometa do 4.000 kilometara

Indija testirala nuklearnu raketu dometa do 4.000 kilometara

Indija je istakla da je lokalno razvijeno oružje sposobno da pogodi ciljeve udaljene hiljadama milja.

Indija je uspešno testirala svoju nuklearnu balističku raketu Agni-4, a Ministarstvo odbrane Indije je to nazvalo “rutinskim” lansiranjem. Rečeno je da je lokalno razvijeno oružje sposobno da pogodi ciljeve udaljene hiljadama milja, prenio je RT.

Izvršena u ponedjeljak sa ostrva Abdul Kalam u državi Odiša, raketna proba nije naišla na veće probleme i smatra se uspješnom, objavila je vojska u saopštenju za javnost.

“Uspješan test bio je dio rutinske obuke koji su sprovedeni pod okriljem Komande strateških snaga”, navodi se u saopštenju, dodajući da je lansiranje dokazalo “pouzdanost sistema”.

Četvrti model oružja koje je kreirala Indijska organizacija za istraživanje i razvoj odbrane (DRDO), Agni-4 (ili “Fire-4”) je projektil srednjeg dometa za koji se tvrdi da može da pogodi ciljeve do 4.000 kilometara i nose teret od 1.000 kilograma. Nju Delhi je takođe izvršio niz testova za Agni-5, interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) znatno većeg dometa, pri čemu je posljednje ispitivanje obavljeno krajem prošle godine, prenio je RT.

Jedna od malobrojnih nacija koje imaju sopstvenu nuklearnu trijadu, ili nuklearno oružje ispaljeno sa kopna, mora i vazduha, Indija je posljednji put testirala Agni-4 2018. godine, javlja Mondo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender