29. 06. 2022.
UKC RS: Uspostavljena teranostička laboratorija

UKC RS: Uspostavljena teranostička laboratorija

UKC RS: Uspostavljena teranostička laboratorija

U Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde u Banjaluci uspostavljena je teranostička laboratorija u čije je opremanje uloženo oko milion KM, rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić.


Iz UKC-a ističu da teranostika predstavlja potpuno novi terapijski pristup koji omogućava istovremeno sprovođenje dijagnostike i terapije, kao i nadzor djelotvornosti samog toka liječenja, prvenstveno onkoloških bolesnika.

Đajić je naveo da je riječ o savremenoj tehnologiji od velikog značaja za pacijente, koju ne posjeduju zemlje u okruženju.

On je zahvalio saradnicima i rukovodstvu Republike Srpske koje je, kako je rekao, zajedno sa UKC-om napravilo najbolji klinički centar u regionu.

“I tu nećemo stati, naš plan jeste da pored kupovine opreme i pravljenja savremenog prostora nastavimo sa edukacijom kadra”, rekao je Đajić.

On je podsjetio da je prije par dana bio u Beču, gdje je dogovoreno unapređenje struke zaposlenih UKC-a, dodavši da će već od septembra veliki broj ljekara i tehničara ići u Beč.

“U ovom trenutku na edukaciji imamo 12 ljekara u Ljubljani i više od 20 ljekara u Srbiji”, rekao je Đajić.

Doktor farmaceutskih nauka Aljoša Stanković rekao je da je teranostička laboratorija opremljena najsavremenijom opremom, dodavši da je najbliži centar u Ljubljani koji ima sličnu labvoratoriju.

“Tokom mojih edukacija u inostranstvu, koju sam završio prvi u BiH, radio sam u sličnim laboratorijama i sa ponosom mogu reći da je uspostavljanjem ove laboratorije, Klinički zavod za nuklearnu medicinu naše ustanove postaje prvi zavod u širem regionu koji ima mogućnost pripreme ovih radiofarmaceutika i staje rame uz rame sa drugim svjetskim centrima nuklearne medicine”, rekao je Stanković.

On je zahvalio upravi na čelu sa generalnim direktorom Vladom Đajićem što je prepoznao značaj i podržao uvođenje teranostike u Republiku Srpske i samim tim što je podržao edukaciju kadra, opremanje prostora za ovakvu laboratoriju.

“Uvođenje teranostičke laboratorije je veliki korak za nuklearnu medicinu, ali i radiofarmaciju na ovim prostorima“, rekao je Stanković.

Načelnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde Dragi Stanimirović rekao je da je ovaj zavod osnovan 1972. godine, nove, savremene prostorije u južnom krilu UKC-a dobio je 2016. godine, a 2019. godine otvoreno je terapijsko odjeljenje u kojem se liječe oboljeli od karcinoma štitne žlijezde i neka druga stanja.

“Osnivanjem teranostičke laboratorije, u mogućnosti smo da proširimo spektar svojih dijagnostičkih i terapijskih usluga”, rekao je Stanimirović i zahvalio rukovodstvu UKC-a što je prepoznalo entuzijazam i pomoglo da se u zavodu uspostavi ovako savremena laboratorija. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender