28. 06. 2022.
Danas nova javna rasprava o centru Banjaluke: Kako stoje stvari?

Danas nova javna rasprava o centru Banjaluke: Kako stoje stvari?

Danas nova javna rasprava o centru Banjaluke: Kako stoje stvari?

Danas je zakazana nova javna rasprava o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana za dio centra Banjaluke koji izaziva pažnju stručne i laičke javnosti.

Aktivisti i arhitekte su stava da je Nacrtom trajno narušen izgled istorijskog jezgra grada. Primjedbe se odnose na zgrade i njihovu spratnost u ”rupi”, na lokaciji koja bi kasnije trebalo da bude krštena kao naselje ”Palata”.

Sporan je i odabir mjesta gradnje spomenika palim borcima, a ovim Nacrtom to je planirano na parkingu kod “Kraša”.

Treća stavka je objekat parorohijskog doma koji bi crkvena opština trebalo da gradi između Hrama Hrista Spasitelja i Banskog dvora i koji bi narušio vizuru najreprezentativnijeg dijela Banjaluke.

Pomjeranje parohijskog doma prema ”Eurospletu”

Prethodna javna prezentacija nacrta bila je burna. Iz Gradske uprave Banjaluka kasnije su skrenuli pažnju na činjenicu da je sporni Regulacioni plan usvojen za vrijeme prošle gradske administracije (2018. godine).

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je u prošlu srijedu za Mondo da se “ni on ne slaže izgledom užeg centra grada, te da će se truditi da uvaži savjete stručne javnosti”.

Takođe je otkrio da postoji ideja i razgovor o tome da se gradnja parohijskog doma premjesti na lokaciju u Srpskoj ulici, kod zgrade ”Eurospleta”.

Vlada podržala izgradnju spomenika

U međuvremenu, rukovodstvo Republike Srpske zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH posjetilo je Gradsku upravu u Banjaluci i tom prilikom najavljeno je da će Vlada Republike Srpske finansirati izgradnju Centralnog-spomen obilježja u Banjaluci (na gorepomenutom mjestu).

Pobjedničko rješenje za spomenik sa konkursa na koji je stiglo 18 radova, predstavljeno je 18. maja. Javnost nije imala uvid u ostala rješenja, pa je i to problematizovano na prošloj javnoj raspravi prilikom čega smo saznali i da žiri nije jednoglasno podržao pobjednički rad, iako je gradonačelnik tvrdio suprotno.

Stanivuković je danas pozvao građane na javnu raspravu (16.15 časova; sala 33 Gradske uprave) i najavio još jednu kojoj će se i on sam priključiti.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender