25. 06. 2022.
Narod kaže: Pristrasnost je najveći problem domaćih medija

Narod kaže: Pristrasnost je najveći problem domaćih medija

Narod kaže: Pristrasnost je najveći problem domaćih medija

Istraživanje o konzumaciji medija, navikama korištenja i potrebama obavljeno je krajem 2021. godine na uzorku većem od hiljadu ispitanika svih uzrasta.

Ispitanici u BiH smatraju da je medijski prostor prezasićen lažnim vijestima, govorom mržnje, a pristrasnost mnogi smatraju najvećom manom medija, pokazali su rezultati istraživanja koje je provela Agencija “Prizma” uz podršku Ambasade Švedske i u saradnji s Misijom OEBS-a u BiH.

Ispitanici su pristrasnost naveli za najveću manu medija, kao posljedicu njihove političke i finansijske zavisnosti.

Intervjuisani su predstavnici medija iz različitih medijskih kuća kako bi se procijenile finansijske, profesionalne i druge potrebe vezane uz njihove kapacitete, rečeno je na predstavljanju rezultat spomenutog istraživanja.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Johana Stromkvist rekla je da javnost generalno nema puno povjerenje u medije.

“Kako bi mediji imali podršku, trebalo bi da su slobodni i nezavisni, te da slijede standarde profesije”, rekla je Stromkvistova.

Kao jedan od ključnih problema medija u BiH navedena je sigurnost novinara, pokazalo je istraživanje. Dvije trećine ispitanika smatra da su novinari prepušteni sami sebi, a takva situacija je ključni uzrok autocenzure.

Šef Kancelarije OEBS-a u Mostaru Jonis Piliouris istakao je da su slobodni mediji jedan od osnovnih preduslova demokratskog društva i da nije dobro kada javnost nema povjerenja u medije, javlja Srna, prenosi Mondo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender