27. 06. 2022.
Filološki fakultet pokreće studijski program sinologije

Filološki fakultet pokreće studijski program sinologije

Filološki fakultet pokreće studijski program sinologije

 Filološki fakultet Univerziteta Banjaluka od akademske 2002/2023. godine pokreće moderan, interdisciplinarni studijski program sinologije, namijenjen budućim studentima koji namjeravaju da izučavaju kineski jezik, književnost, kulturu, istoriju, međunarodne odnose i druge aspekte sveobuhvatnog učenja o današnjoj Kini.

U saopštenju ovog univerziteta se navodi da je direktor Konfucijevog instituta u Banjaluci Ljiljana Stević naglasila da je Kina kao najbrže rastuća ekonomija već prisutna u raznim aspektima ovdašnjeg ekonomskog, društvenog i političkog života.

“Otvaranje studijskog programa sinologije predstavlja dugoročno ulaganje u znanje i institucionalni odgovor Republike Srpske u vremenu kompleksne globalne međuzavisnosti”, rekla je Stevićeva. Planiran je upis 30 studenata sinologije – 20 na budžetu, pet na samofinansiranju i isto toliko stranih studenata.

“Zainteresovani budući studenti moći će predati dokumenta u studentsku službu Filološkog fakulteta od 20. do 24. juna.

Prijemni ispit, koji se sastoji od testa srpskog i engleskog jezika, zakazan je za 27. jun”, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci. Ovaj studijski program trajaće četiri godine, a nastava će se odvijati na srpskom, kineskom i engleskom jeziku u moderno opremljenim prostorijama.

Ljiljana Stević kaže da postoji mogućnost dobijanja stipendije i dužeg ili kraćeg plaćenog boravka u Kini, uz mogućnost daljeg usavršavanja na master i doktorskim studijama, dok će predavači biti domaći i gostujući profesori i lektori iz Kine.

“Nakon završetka studija, studenti će, pored potrebnih znanja koje treba imati profesor i prevodilac kineskog jezika, steći dodatne vještine poput računarske pismenosti, šireg poznavanja diplomatije i ekonomskih tokova, dobrog poznavanja kineskog i engleskog jezika, te će moći da rade kao konsultanti u državnim institucijama koje sarađuju sa Kinom i drugim azijskim zemljama”, ističe Stevićeva, navodeći da studenti koji uspješno okončaju studije dobijaju zvanje – diplomirani sinolog 240 ECTS. Ona ističe da se Univerzitet u Banjaluci sa ovim studijskim programom dodatno pozicionira u regionu i u naučno-obrazovnim okvirima EU.

“Pozivam buduće studente da iskoriste ovu priliku i odaberu ovaj studijski program, a sve dodatne informacije o upisu i studijama mogu dobiti na Filološkom fakultetu ili Konfucijevom institutu”, ističe Stevićeva. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender