28. 06. 2022.
Poznati autori traže i do 50.000 evra za ustupanje svoje muzike

Poznati autori traže i do 50.000 evra za ustupanje svoje muzike

Poznati autori traže i do 50.000 evra za ustupanje svoje muzike

Autori pjesama ne zarađuju samo od honorara koje im isplaćuje “Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj”, već i prodajom njihove muzike za reklame, serije, filmove. Za ove namjene pojedini izvođači traže i do 50.000 eura, dok neki to rade potpuno besplatno.

Ne postoji zakonom precizirana tačna nadoknada već je autor slobodan da sam odredi cijenu. Iz tog razloga u tim formatima ne čujemo pjesme Olivera Mandića za kog se spekuliše da drži visoku cijenu, navodno i do 50.000 eura, dok ima i onih koji besplatno ustupaju svoj rad, piše Kurir.

Pravi primjer da autorska prva dobro funkcionišu jeste slučaj pokojnog Zorana Simjanovića, koji je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora na ovom prostoru. On je kreirao muziku za više od 60 filmova, za 50 serija, 600 spotova, 300 sati televizijske muzike. Njegova porodica od toga dobija sasvim solidnu nadokandu. Kako se spekuliše u pitanju je cifra do 40.000 eura na godišnjem nivou.

“Da se ja ne bih bavio time jer je tema široka imam ekipu koja to radi u moje ime. Iskren da budem, ne znam koje su tarife. Meni se obično mejlom obrate i ja proslijedim saradnicima. Postoji cjenovnik i uvijek je važno da nas pitaju da li može. Zakon je takav da kad nešto hoćeš da uzmeš od autora moraš da pitaš za dozvolu. Treba imati mjeru u svemu”, smatra Aleksandar Radulović Futa.

“Ne razumijem se oko toga”. Bajaga je istakao da ne zna koliko se naplaćuje korišćenje muzike za potrebe serija, filmova ili reklama, iako su se njegova autorska djela mogla čuti u raznim projektima.

“Kod nas slabo funkcionšu autorska prava jer se zakon o njima ne poštuje. Objavljuju se pjesme bez dozvole i autora i izdavača. To je izazavlo mnogo sudskih procesa kojima su sudovi zatrpani. Sudovi su spori i potrebne su godine i godine da bi se došlo do pravde. To izaziva ukidanje mnogih jutjub kanala digitalne distribucije što se trenutno i dešava. Smatram da bi bilo lakše da se svi učesnici ustvaranju muzičkog djela ponašaju u skladu sa zakonom i tada ne bi bilo nikakvih problema. Moja djela otkupljuju u inostranstvu sa kompletnom papirologijoim i plaćenjem i tada nemam nikakav problem ni sa kim”, poručuje Aleksandar Milić Mili.

“Autorska prava su neprikosnovena. Kod naših koncerata, kako u zemlji i cijelom svijetu, postoje autorska prava za koja se uredno plaćaju nadoknade i mi nikada nismo imali problema”, kaže Adis Gojak, menadžer Gorana Bregovića.

“To su stvari koje su privatne. Ako određeni pjevač toliko traži veliku cifru znači da toliko vrednuje svoj rad i pjesmu. To su poslovne tajne i o tome se ne raspreda. Neko će naplatiti manje, neko više. U čitavom svijetu u muzičkoj industriji se to naplaćuje. Ako je autor uspješan i plodan, on će tražiti veću nadoknadu”, ocjenjuje Zoran Živanović Žika, frontmen grupe Zana.

“Ja nikako ne poslujem jer dajem za džabe. Ja sam ustupljivao muziku bez nadoknade serijama i filmovima. Nisam previše upućen, jer se time nisam bavio. Sada kada se zakon pooštrio ulazimo u svjetski trend. Meni je drago kada neko uzme za neki projekat. Ja računam, postoji Sokoj i treba da ide po automatizmu. Ja dam pjesmu u zamjenu da nas potpišu”, poručuje Daša, osnivač Legendi, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender