29. 06. 2022.
Profesor Predrag Tošić iz Banjaluke: Slika za svaku bolničku sobu

Profesor Predrag Tošić iz Banjaluke: Slika za svaku bolničku sobu

Profesor Predrag Tošić iz Banjaluke: Slika za svaku bolničku sobu

Kada dugo boravite u bolnicama, kao što sam nažalost ja boravio, stalno gledate u sivi zid, te je zato moja želja da u svaku sobu u UKC RS postavim umjetničku sliku ili fotografiju i na taj način makar malo uljepšam i olakšam boravak pacijentima.

Kazao je ovo za “Nezavisne novine” Predrag Tošić, profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci i pokretač akcije “Jedna slika za ljepši pogled”.

Ideju da pokrene ovu akciju dobio je jer je i sam, zbog teškog zdravstvenog stanja, ranije često bio na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS).

“Nažalost često sam boravio u Kliničkom centru, kako zbog svog zdravstvenog stanja, tako i zbog tuđeg. Ono što je primjetno, ne samo kod nas, već i u bolnicama širom svijeta, je to da čovjek koji bolestan leži u bolničkoj sobi stalno gleda u jednu tačku na zidu. Skoro sam bio u bolnici, pa sam tako ležao i gledao u sivi zid”, naveo je Tošić.

Kako je istakao, cilj ove akcije, koja je počela prije oko mjesec dana, je da svaku sobu u UKC RS ukrasi slikom ili fotografijom.

“Kudikamo bi bilo ljepše ležati u bolničkoj sobi i umjesto u sivi zid gledati u sliku ili fotografiju”, rekao je Tošić, dodajući da je ovu akciju podržao UKC RS.

“Poslao sam dopis Kliničkom centru i oni su, naravno, sa zaista lijepim riječima i energijom prihvatili ovu ideju. Počeo sam s prikupljanjem slike, prikupljaću ih po 20 i onda ih nositi u UKC da ih oni raspoređuju”, kazao je Tošić, ističući da je važno da su motivi na slikama i fotografijama veseli i jarkih boja, a za dječje odjele će nositi slike s motivima likova iz crtanih filmova.

“Poslao sam dopis i Akademiji umjetnosti da se i oni pridruže, te sad čekam njihovu reakciju. Već sam bio u kontaktu s nekoliko profesora koji tamo predaju i svi su za to da se akcija podrži, te da svako donira po sliku ili dvije”, rekao je Tošić.

Dopise je, kako kaže, poslao i privrednim društvima i bankama da ovu akciju podrže kroz doniranje materijala koji će onda umjetnici koristiti za slikanje.

“Oni bi mogli nabaviti plaoj sobi, mogu da doniraju te svoje stare slike ili fotografije. Važno je da su slike vedre i s vedrim temama. Razgovarao sam s umjetnicima da, ako žele, doniraju i skulpture, koje se mogu postatiti u čekaonicama ili hodnicima UKC-a”, naveo je Tošić, dodajući da mu se već javilo i nekoliko učenika kojima on predaje sa željom da doniraju svoje slike.

“Slike ne moraju da budu skupe, ljudi mogu da ih naslikaju sa svojom djecom. Prije nekoliko dana sam i ja sa svojim sinovima, koji imaju dvije i četiri godine, slikao”, rekao je Tošić, dodajući da svi koji žele da doniraju slike ili fotografije i time uljepšaju boravak pacijentima u UKC RS mogu da se jave njemu na email pedjat80@gmail.com, na broj telefona 065/833-695 ili porukom na Facebook stranici – Jedna slika za ljepši pogled.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender